Plavci a vodní slalomáři odletěli do Ria. Prskavcův pes na palubu nemohl

Někdo bude jíst, jiný zase spát a další variantou je i luštění křížovek. První český speciál odletěl na olympijské hry do brazilského Ria. Deset tisíc kilometrů dlouhý přelet absolvovali jako první plavci a vodní slalomáři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První část české olympijské výpravy odletěla do Ria těsně před půlnocí

První část české olympijské výpravy odletěla do Ria těsně před půlnocí | Zdroj: ČTK

Leteckým speciálem odletělo do Jižní Ameriky 10 sportovců a další členové realizačního týmu. Jiří Prskavec se snažil odletět i se psem, ten se ale na palubu nedostal. „Nebyl schválený. Dostal jsem ho až sem na letiště, což jsem prý taky neměl, ale dál už mě nepustili,“ dělal si legraci slalomář Prskavec.

Vodní slalomáři budou soutěžit jako jedni z prvních, jejich program začíná už 7. srpna. Ještě o den dříve odstartuje vrchol sezony plavcům. Prskavec 11 dní před zahajovacím ceremoniálem vyrazil na své první Hry a první olympijské léto si užívá už teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

U odletu prvních českých sportovců do Ria byl i reportér ČRo František Kuna

„Do českého speciálu se jen tak někdo nedostane. Nikdy jsem s ním neletěl a prý je to velká věc, tak jsem nadšený. Líbí se mi, že se jím jednou proletím. Ale když letíme přes noc, tak tam budu spát, co bych tam dělal jiného,“ těší se 23letý vítěz náročné české kvalifikace.

Speciálem se proletí také plavkyně Simona Baumrtová, která už atmosféru olympiády zná z Londýna, jenomže do Brazílie je to o poznání delší let.

„Doufám, že budu spát. Ale jsem ráda, že nás letí míň, prý jen 26, takže bychom se mohli aspoň trochu natáhnout. Teď čtu hezkou knížku, takže když neusnu, budu si číst. Nebo luštit křížovky, abych nemusela myslet na plavání,“ nabízí plavkyně Baumrtová možný program na palubě letadla.

Jiří Prskavec chtěl odletět i se psem, ten se ale na palubu nedostal | Foto: ČTK

Sportovce čekal deset tisíc kilometrů dlouhý přelet s mezipřistáním na Kapverdských ostrovech, kde musí letadlo dotankovat palivo. Odlétali hodinu před půlnocí, takže měli jasnou představu, jak přesun stráví. „Doufám, že to prospím. A pokud ne, tak budu jíst,“ těšil se plavec Jan Micka.

21letý držitel dvou českých rekordů byl v Londýně nejmladším členem české výpravy. Pro Rio má nejpozdější datum narození také plavkyně. Šestnáctiletá Barbora Seemanová letí do Ria namísto dovolené v Řecku.

„Rodiče plakali, když se dozvěděli, že jsem se kvalifikovala. Snad v Riu potkám Phelpse,“ těší se na svůj plavecký vzor.

Na olympijské hry se kvalifikovalo celkem 106 českých sportovců. Většina do místa dějiště odletí 4. srpna, den před oficiálním zahájením. Další transporty jsou na programu 29. července, 8. a 13. srpna.

</a

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme