Plevel na kutnohorských chodnících likvidují horkou vodou

24. květen 2016

Kutná Hora se připravuje na možný zákaz používní Roundupu. Přípravek na ničení plevelu může mít podle nedávné studie rakovinotvorné účinky. Pracovníci kutnohorských Technických služeb začali plevel likvidovat horkou vodou.

Technické služby v Kutné Hoře využívají k hubení plevele nový stroj. „Skládá se z kubíkové nádrže, tankujeme do ní zhruba jednou za třičtvrtě hodiny z dvou hořáků a čerpadla,″ popisuje Petr Nerad, který společně s kolegou ničí plevel z chodníků v centru Kutné Hory. Od nádrže umístěné na korbě auta vede hadice, která je zakončena vozítkem na kolečkách.

0:00
/
0:00

„Počkáme chvilku, až se nám nahřeje voda asi na 96 stupňů a začneme pomalu přejíždět po komunikaci. Rostliny se doslova uvaří, pampelišky hynou a ostatní plevel taky,″ dodává.

Princip je podle ředitele Technických služeb Jana Jägera jednoduchý, vychází ze zkušeností našich babiček, které si uklízely zápraží a likvidovaly trávu vodou z brambor.

„Horká voda proteče ke kořenům, zničí kořenový systém a navíc semena trávy. Postupně během několika let pak plevel likvidujete už jenom jednou ročně to, co po zimě přilítně odjinud ,a je čisto,″ vysvětluje ředitel Jäger.

Nový stroj má i další užitečné funkce, dobře se s ním odstraňuje ptačí trus z chodníku, myjí lavičky a kontejnery na tříděný odpad.


autor: Michal Trnka
Spustit audio