Plodné léto zažívají kočkovité šelmy v ostravské zoo

29. srpen 2016
Dobré odpoledne

Ostravská ZOO hlásí už více než čtyři stovky narozených mláďat od počátku roku. Mezi takovouto záplavou se neztratí ani tři hravá koťata jinak velmi plaché šelmy - rysa karpatského.

O to více, že chovatelé s napětím sledovali, jak se samice - prvorodička, postaví k výchově svých potomků. Po pár dnech pozorování si oddechli. Mateřské povinnosti zvládá na jedničku.

„Měli jsme opravdu obavy, jak si se svými prvními potomky poradí, protože u šelem, ale i u dalších zvířat, víme, že ty první vrhy nebývají úspěšně odchované a mláďata často nepřežijí, nebo se narodí už mrtvá,“ upozorňuje mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Kočkovité šelmy až na lvy jsou vesměs samotářsky žijící. To znamená, že samec se samicí se potkávají pouze v době páření. Pak už je vše víceméně na samici.

„Naše chovatelské zkušenosti ovšem ukazují, že jednak u rysů, ale i u jiných druhů, jsme někdy samce museli z nějakých důvodů nechat, nebo jsme zjistili, že je to dokonce žádoucí, a že ten samec nakonec i jevil zájem o péči a mláďata ochraňoval. Je to asi individuální, protože v jiných zoologických zahradách tuto zkušenost nemají,“ dodává Nováková.

Více se o rysech dovíte ve zvukovém záznamu rozhovoru – viz odkaz ‚Rozhovor o rysech‘.

Spustit audio