Plot uprchlíky na jejich cestě za lepším životem nezastaví, myslí si obyvatelé Szegedu

Imigrační vlna v Maďarsku začíná obvykle na prvním nádraží za maďarsko-srbskou hranicí. Uprchlíci se tam objeví, nastoupí do vlaku a pokračují v cestě. Maďarsko chce imigrační vlnu zastavit plotem. Podle obyvatel jihomaďarského města Szegedu, který leží nedaleko hranic se Srbskem, plot uprchlíky na jejich cestě nezastaví. Migrační vlnu takových rozměrů ale země nedokáže zvládnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Srbsku, poblíž maďarské hranice

Uprchlíci v Srbsku, poblíž maďarské hranice | Foto: Martin Ježek

V Szegedu je nádraží poměrně daleko od centra města, uprchlíci si ho ale dokáží najít.

Na nádraží postávají skupinky Pákistánců, kteří mají za sebou evidentně dlouhý pěší pochod a teď se shánějí po vlakovém spojení a pokladně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarsko plánuje stavbu plotu proti uprchlíkům, kterých do země proudí čím dál víc. Mnozí obyvatelé s tím však nesouhlasí. Více od M. Ježka

Jednu ze skupin Pákistánců vede Ali. Jako jediný z nich umí trochu anglicky. Na hlavním nádraží v Szegedu hledá vlak do stanice Cegled.

„My pojedeme do Cegledu a tam máme přestoupit. Máme maďarské potvrzení, takže vlak nás nebude nic stát. Chceme do Debrecínu, tam je tábor. Pak se uvidí. Nejdřív se musíme dostat tam a pak se rozhodneme, kudy dál,“ říká Ali.

Skupina mladých Pákistánců byla na cestě celou noc pěšky. Hranici přecházeli za vytrvalého deště, říká Ali:

„Z Makedonie jsme jeli do Bělehradu, pak do Subotice. Přes hranici jsme šli celou cestu pěšky. Ze Subotice do Szegedu jsme šli celkem pět hodin."

Zatímco Ali hledal vlak, ostatní šli zařizovat ostatní věci. Vyměnit peníze, dobít mobil, pořídit SIM kartu.

V budoucnu by pár kilometrů odtud měl být plot. Mladý muž ze Szegedu si nemyslí, že by se uprchlíci dál nedostali:

Uprchlíci v Srbsku, poblíž maďarské hranice | Foto: Martin Ježek

„Ten plot je naprostý nesmysl. Ti lidé jsou na útěku, protože chtějí žít lepší život. A nechtějí žít v Maďarsku, tak proč ta panika? Já se svou vládou naprosto nesouhlasím. Musí to řešit Evropská unie a způsob je jen jeden: Je nutné pomoci islámským zemím, aby tam byly lepší životní podmínky.“

Podobného názoru je i slečna Anna:

„Je jasné, že musíme chránit svou zemi. Ale náš národ byl vždycky otevřený a my teď nemůžeme tento problém řešit tak, že postavíme plot. To odporuje naší historii. Myslím, že pokud plot postaví, přinese to víc škody než užitku."

Maďarsko je v názoru na chystaný plot na hranici rozdělené. Jedno je jisté - migrační vlnu takových rozměrů tato země nedokáže zvládnout.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme