Plovoucí solární elektrárna

7. říjen 2014

V anglickém hrabství Berkshire zahájila činnost první britská solární elektrárna, plovoucí na vodě. Další podobné projekty se připravují v Indii a Japonsku.

Důvod umístění solárních panelů na vodu je zřejmý – jde o lepší variantu než případný zábor cenné zemědělské půdy. Plovoucí elektrárnu v Berkshire postavila francouzská firma Ciel et Terre. Šlo o zakázku pro zemědělskou farmu Sheeplands, která je umístěna nedaleko malého města Twyford a v oblasti, kterou zavlažuje říčka Loddon, přítok Temže.

Plovoucí solární elektrárna sestává celkem z 800 panelů, umístěných na plovácích z plastu. Ovocná farma Sheeplands za její postavení zaplatila 250 000 liber, díky čemuž se jí dostane instalovaného výkonu 250 kilowattů a investice by se měla farmě vrátit za 6-10 let. Elektrárna ovšem není umístěna na říčce, ale na ploše umělé vodní nádrže v těsném sousedství zemědělské farmy. Plovoucí elektrárna zabírá asi jeden akr vodní plochy, zatímco plocha celé farmy činí 300 akrů.

Plovoucí solární elektrárna je založena na francouzské modulární technologii s názvem Hydrelio a v Británii již byla založena dceřiná firma Floating Solar UK, která si vytkla za cíl prodávat další řešení na této bázi po celé Británii. Technologie Hydrelio bude použitelná všude tam, kde jsou k dispozici nevyužité vodní plochy. Solární panely Hydrelio mají údajnou dobu životnosti asi 30 let a jejich účinnost je díky přirozenému vodnímu chlazení o něco vyšší než u solárních článků, umístěných na zemi. Firma Ciel et Terre momentálně provozuje a spravuje 55 solárních elektráren na celém světě a snaží se dále rozšiřovat svůj podíl v této oblasti.

Plovoucí vodní elektrárna má ještě jeden pozitivní vliv – vodní nádrž, pokrytá solárními panely, je relativně dobře chráněna před odpařováním vody. Přirozený výpar z takové vodní hladiny je o třetinu až polovinu menší než u plochy nepokryté. Plovoucí solární panely se také umějí vyrovnat se změnou vodní hladiny v rozmezí až 6 metrů a dokážou odolat větru do rychlosti 190 kilometrů v hodině.

Podobné a ještě mnohem větší plovoucí solární elektrárny jsou ve výstavbě ve Francii, v Singapuru a v Indii. Také v Japonsku existuje projekt podobné elektrárny, která by měla produkovat elektrický výkon nejméně ve výši 1,7 Megawattu – Japonci ale plánují postavit síť 30 podobných plovoucích systémů, o celkovém výkonu až 60 MW.

Zdroje: Phys.Org, BBC, RT.com, Inhabitat, Inhabitat 2, Science Alert, India Times, Ciel et Terre

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio