Plyn mírně zlevní a ceny elektřiny zůstanou zhruba stejné, oznámil ERÚ

Zákazníci v Česku zaplatí za elektřinu příští rok zhruba stejně jako letos. Navzdory tomu, že její cena na trhu podle předpokladů poklesne. Energetický regulační úřad totiž, jak dnes oznámilo jeho vedení, zvýší regulovanou část celkové sumy. Tato složka tvoří více než polovinu konečné částky. Plyn by měl podle závěrů úřadu zlevnit v průměru o jedno až dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická zásuvka

Elektrická zásuvka | Foto: Ladislav Bába

Regulovaná složka ceny elektřiny, o jejímž zvýšení o 2,2 procenta rozhodl Energetický regulační úřad, zahrnuje třeba platby za přenos a distribuci. Toto zdražení ale zároveň vykompenzuje levnější elektřina na trhu.

ERÚ ke zvýšení regulovaných cen elektřiny přistoupil například kvůli předpokladu, že spotřeba energií bude stagnovat. Zároveň je ale nutné platit údržbu a investovat do rozvoje sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákazníci v Česku zaplatí za elektřinu příští rok zhruba stejně jako letos, plyn má zlevnit. Hosty ČRo byli místopředseda ERÚ Jan Nehoda a analytik Michal Šváb

„Jsem ráda, že se nám v době, kdy regulované ceny v Evropě poměrně silně stoupají, podařilo udržet ceny v rámci rozumných mezí a průměrné zvýšení cen se bude pohybovat do tří procent,“ řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Kromě vlivu nově nastavených parametrů regulace souvisejících se zabezpečením dodávek elektřiny se na této situaci podílí i pokles cen silové elektřiny a předpokládaná stagnace spotřeby elektřiny, ze které je třeba vybrat dostatek prostředků na údržbu a rozvoj sítě,“ dodala.

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k soustavě. Rozdíly můžou být kvůli zvolené distribuční sazbě, odlišnému charakteru odběru a množství spotřebované elektřiny. Konečnou cenu ovlivní i volba dodavatele silové elektřiny, což má vliv na neregulovanou složku ceny.

Plyn zlevní o dvě procenta

Podobný argument zazněl i u cen plynu. Regulovaná složka, která tvoří zhruba čtvrtinu výsledné ceny, zdraží kvůli minulé teplejší zimě.

„Tam je nejdůležitější, že bylo několik teplých zim a přenosová i distribuční soustava jsou nadimenzovány na 12,5 miliardy, což bylo plánováno, že Česká republika spotřebuje. Reálná spotřeba byly 7,5 miliardy v loňském roce, v letošním se to trošku zlepší. Nicméně uvidíme, jaký bude průběh zimy,“ uvedl místopředseda úřadu Jan Nehoda.

Vitásková připomněla, že na regulovanou složku ceny negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav. "Museli jsme tedy tuto ztrátu dorovnat v souladu se závaznými právními předpisy,“ uvedla.

„S provozovateli plynárenských soustav jsme v této záležitosti vedli jednání a dohodli jsme se na rozložení těchto korekčních faktorů do více let, aby byla zachována stabilita regulovaných cen a co nejvíce zmírněny dopady tohoto negativního jevu,“ dodala šéfka ERÚ.

Distribuce elektřiny a plynu - úprava cen - ČEZ / RWE / E.ON / Pražská plynárenská / Pražská energetika | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme