Plzeňský kraj letos rozdělí na opravu památek desítky milionů korun

29. březen 2017

Rekordní částku ve výši 26 a půl milionu korun vyčlenil letos Plzeňský kraj na opravy památek. Je to zhruba dvojnásobek loňských dotací a dosud nejvyšší částka. Plzeňský kraj ji rozdělí do dvou dotačních programů.

Peníze jsou určeny na opravy památek, drobných staveb v krajině a na stavby v památkových rezervacích. Na kulturní památky je v rámci letošních dotací určeno 22 milionů korun a zbytek - čtyři a půl milionu půjde na objekty v památkových zónách a rezervacích nebo na kapličky, boží muka a další stavby drobné architektury ve volné krajině.

V tomhle menším programu mohl kraj uspokojit všechny žádosti. Na kulturní památky jich byl velký převis a tak všichni na dotaci nedosáhli. Na druhou stranu kraj stanovil horní výši podpory poměrně vysoko, takže bylo možné jednorázově podpořit větší akce, které si ochranu zaslouží. Dotace ale ještě musí schválit zastupitelé.

Šanci dostat finanční podporu mají například vzácné barokní varhany v kostele svaté Barbory v Manětíně na severním Plzeňsku. Pro ty je určena speciální kapitola a jedná se o částku 450 tisíc korun na rekonstrukci.

Cenných nástrojů, které potřebují opravu, je v regionu několik

Žádostí na opravu varhan se na hejtmanství sešlo hned několik, a podobnou sumu jako pro manětínský kostel chce kraj poslat například na varhany v Mýtě. V kraji je několik cenných nástrojů a na jejich opravy by byly potřeba miliony korun, ale získat dotace je problematické. O záchranu často jedinečných nástrojů se různé spolky, nadšenci i farnosti snaží různými sbírkami či benefičními koncerty.

Jednu z nejvyšších částek zřejmě získá národní kulturní památka klášter v Chotěšově na Plzeňsku, kam by mělo zamířit podle doporučení krajských radních 970 tisíc korun. Stovky tisíc by měl dostat na opravu také majitel zámku v Defurových Lažanech. Peníze radní slíbili také pro letní sídlo plaských opatů v Nebřezinech anebo na opravu kostela svatého Mikuláše v Plzni.

Dotaci mohli dostat soukromí majitelé i obce, spolky nebo církve. Ovšem každý musel vložit i část svých prostředků. Zastupitelé budou dotace schvalovat 10. dubna.

autor: kos
Spustit audio