Po chladnějším zbytku května se oteplí, v červnu bude přes 20 stupňů

Počasí v Česku zůstane až do konce května proměnlivé, týdenní teploty tak budou nižší, než je v tomto období obvyklé. Meteorologové ale očekávají, že po chladnějším zbytku měsíce se v červnu oteplí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaro (ilustrační foto)

Jaro (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Příští týden by se přes den měly teploty pohybovat kolem 16 stupňů Celsia.

„Začátek příštího týdne by měl být nejchladnější, budou i podprůměrné teploty, a denní maximální teploty by se měly pohybovat jen do 15 stupňů Celsia, a to v úterý,“ říká meteorolog Štefan Handžák a pokračuje:

„Pak budou stoupat a už příští víkend bychom mohli mít teploty od 16 do 21 stupňů Celsia. Teploty by měly stoupat až do konce května, ale v průměru, takže není vyloučeno, že by se mohla objevit ještě studená perioda.“

V červnu se pak oteplí a průměrné týdenní teploty se dostanou nad 20 stupňů, což jsou v tomto ročním období typické hodnoty. Maximum meteorologové očekávají v hodnotě 25 stupňů Celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až do konce května by počasí v České republice mělo být proměnlivé, pak se oteplí. Více meteorolog Štefan Handžák z ČHMÚ

Dlouhodobá průměrná teplota pro čtyřtýdenní přelom května a června je téměř 15 stupňů Celsia.

Podle statistik za posledních 65 let byla nejvyšší naměřená průměrná teplota v tomto období téměř 19 stupňů, a to v roce 1979. Nejchladněji bylo naopak v roce 1962, necelých 11 stupňů.

Pršet by v příštích čtyřech týdnech mělo průměrně, sušší počasí by mohlo být během posledního květnového týdne. Na začátku června by podle Handžáka mohlo být srážek více, ale spíše v přeháňkách a bouřkách.

„Mělo by být hodně oblačnosti, většinou proměnlivá, převážně velká, v první polovině příštího týdne se vyskytnou většinou přeháňky, ojediněle také bouřky. Od středy do pátku by mohlo být přeháněk o něco méně, spíš místy nebo ojediněle. Na víkend opět očekáváme většinou oblačno, občasný déšť nebo přeháňky,“ dodává meteorolog.

Údaje vyplývají z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme