Po hollywoodském skandálu Rusko mluví o sexuálním obtěžování, názory se ale různí

19. říjen 2017

Obvinění ze sexuálního obtěžování a násilí na adresu mocného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina vyvolala obrovskou odezvu nejen ve Spojených státech, ale doslova v celém světě. A ženy, od proslulých filmových hvězd, až po ty zcela neznámé, teď houfně zveřejňují na sociálních sítích své nepříjemné zážitky a zkušenosti. Jak se dozvídáme ze serveru deníku Moscow Times, ozvaly se i ženy z Ruska. Jejich názory jsou ale velmi různorodé.

Druhá žena letošní soutěže Miss Rusko Ksenija Alexandrovová veřejně prohlásila, že díky politice prezidenta Vladimíra Putina v Rusku nejsou se sexuálním obtěžováním žádné problémy. Jejích poznámek si doma povšiml málokdo, ve světě se ale setkaly s ironickými reakcemi.

Stejného mínění je i samotná vítězka soutěže krásy Polina Popovová. „Ruské ženy by měly poděkovat prezidentu Putinovi za to, že nemusejí být vystavené takovým praktikám, jaké vycházejí najevo ve Spojených státech,“ cituje ruský portál dvaadvacetiletou Popovovou.

Ta jedním dechem dodává, že ona sama nikdy nemusela čelit nevhodnému chování ze strany mužů. "Myslím, že všechno závisí na samotné ženě. Nevím, jakou roli v tomto případě hrála Angelina Jolie. Koneckonců, byl to její zaměstnavatel," říká Popovová na adresu americké filmové hvězdy, která o Weinsteinově sexuálním nátlaku otevřeně hovořila, podobně jako několik dalších hollywoodských hereček.

Znásilnění nezletilých

Navzdory ujišťování ruských krasavic vyvolává problematika násilí na ženách v Rusku velkou pozornost. Například jedna z populárních televizních talk show věnovala na počátku roku řadu diskusí případu znásilnění nezletilé dívky.

znásilnění - zbitá žena - sexuální násilí - zneužívání

A veřejnost se rozdělila na dva tábory – jedni oběť hájili, jiní ji ale odsuzovali. V lednu také ruští zákonodárci téměř jednomyslně schválili legislativní předlohu, která zrušila trestní postih za domácí násilí a snížila klasifikaci tohoto v Rusku velmi rozšířeného jevu na pouhý přestupek, osvětluje server Moscow Times.

Zneužívání staršími

Tento týden se zpravodajský web Daily Beast podělil o příběhy dvou moskevských hereček, které byly zneužívané o mnoho let staršími uměleckými řediteli. Jedna z nich, uváděná pouze pod křestním jménem Ksenija, popsala pracovní rozhovor s podle ní známým umělcem, jehož jméno zamlčela, těmito slovy:

„Zavřel dveře a řekl mi, abych se úplně svlékla.“ Když se zeptala proč, vyhnal ji z místnosti a křičel, že ho nezajímají herečky, „které se ptají namísto toho, aby dělaly, co se jim řekne“.

Herečka Anna Puchovová zase vylíčila případy, kdy odmítla sexuálně motivované návrhy mužů, kteří rozhodovali o její kariéře. „Celý život už od školy jsem slýchávala, že dveře do divadla otevírá postel. Ale odmítala jsem uvěřit, že taková hanebnost může být pravda,“ svěřila se Puchovová.

Z Bolšoje je bordel

Bývalá balerína slavného moskevského Velkého divadla Anastasia Volochkovová zase prozradila, že se během své kariéry zúčastňovala "gala večírků" pro baletky a ruské oligarchy. Moscow Times také připomíná její čtyři roky staré televizní interview, ve kterém obvinila ředitele Velkého divadla, že „změnil Bolšoj na obří bordel“.

Další nejmenovaný člen divadelního vedení prý vyhrožoval tanečnicím, že pokud se nezúčastní zmíněných večírků, negativně to poznamená jejich kariéru. Daily Beast upřesňuje, že podobná „umělecká setkání“ po vystoupeních baletního ansámblu Velkého divadla se konala i v Londýně a Dubaji. A píše o nejméně jednom případě, kdy právě v britské metropoli sólistka ruského oligarchu odmítla. O práci ale nepřišla.

Moscow Times zakončuje článek vtipem: Jedna začínající herečka se ptá druhé: „Jak dopadla zkouška?“ – „Bylo to dobré“, odpovídá její kolegyně. „Ale Josif si stěžoval, že mám příliš studené nohy.“

autor: smi
Spustit audio