Po síti Facebook se šíří nová vlna podvodů

17. srpen 2017

Internetovou sociální síť Facebook napadli podvodníci. Zakládají falešné uživatelské účty a snaží se okrádat ostatní uživatele této sociální sítě. Důvěřiví lidé tak mohou během chvíle přijít o tisíce korun.

Podobné podvody zaplavily Facebook před necelými dvěma lety, teď se objevily znovu. Nepříjemné zkušenosti s podvodníky mají i někteří uživatelé sítě Facebook na západě Čech.

„Stalo se to, že si mě do přátel přidala moje kamarádka, která ale svůj profil na Facebooku už dávno má. Připadalo mi to divné, ale myslela jsem si, že se jí třeba účet smazal, a tak jsem žádost přijala,“ popsala své zkušenosti paní Štěpánka z Plzeňska.

Požádat někoho o přátelství na Facebooku je běžné, lidé se vzájemně propojují, vytváří svůj okruh přátel a sdílejí pak na této síti své zážitky nebo fotografie. Když ale Štěpánku žádal o přátelství někdo, s kým už se přátelila, zpozorněla.

„Začalo mi to připadat divné. Podívala jsem se tedy do seznamu přátel a zjistila, že tu samou osobu, tam mám dvakrát. Naprosto totožné profily včetně fotky. Jediné co se lišilo, bylo množství přátel. Ta nová jich měla jen 15, což je málo. Během chvíle, co jsem si ji přidala, mi přišla zpráva ve smyslu „Ahoj, pošli mi své telefonní číslo, protože jsem ztratila telefon“. V ten moment mi bylo jasné, že jde o ukradený profil. Skutečnou kamarádku jsem kontaktovala jiným způsobem a ukázalo se, že mi nepsala. Okamžitě jsme tedy profil zablokovali a nahlásili administrátorovi Facebooku,“ dodala Štěpánka.

Nepozornost může některé uživatele připravit o tisíce korun

Pokud by Štěpánka hrála s podvodníkem jeho hru dál a prozradila mu své telefonní číslo, během chvíle by jí na mobilní telefon přišla sms zpráva s alfanumerickým kódem a s informací, že to je kód pro zaplacení nějakého zboží, obvykle za nějakých 1380 nebo 1500 korun. Pokud by tento kód sdělila falešnému příteli na Facebooku, ten by platbu dokončil a Štěpánce by mobilní operátor danou částku připočetl k měsíčnímu vyúčtování jako platbu uskutečněnou přes mobilní telefon. Policie proto varuje.

„V tomto případě bych chtěl vyzvat všechny uživatele zejména Facebooku, aby nikdy neposkytovali cizí osobě autorizační kód za mobilní platby,“ zdůraznil Jaroslav Ibehej z Národního centra proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování.

Může se stát, že některý z uživatelů Facebooku podvod včas neprohlédne. „Pokud uživatel kód odešle a následně jsou mu strženy nějaké peníze za mobilní platbu, měl by se obrátit na policii České republiky,“ dodal Jaroslav Ibehej.

autoři: lum , jik
Spustit audio