Poblíž Ledče nad Sázavou začíná oprava klíčového mostu nad přehradou

30. květen 2016
Zprávy z

Poblíž Ledče nad Sázavou, na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje, začíná oprava mostu nad přehradou Želivka – Švihov. Jde o klíčové spojení oblasti kolem dálnice D1 a Benešovska se severozápadním cípem Vysočiny – Ledečskem a Světelskem. Most je dlouhodobě ve špatném stavu, aktuálně navíc s omezenou nosností.

O opravě mostu se hovoří posledních několik let. Práce, které financuje Středočeský kraj, měly začít už loni na podzim. Kvůli obavám z brzkého zimního počasí byly ale přeloženy.

Čtěte také

„Po mostě denně jezdí lidé z celé oblasti do práce. Kvůli špatnému stavu byla na mostě omezena nosnost, takže kamiony přes něj nesmí. Jsem velmi rád za přístup Středočeského kraje, který se do opravy mostu pustil,“ pochvaluje si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se o rychlou opravu zasazoval.

O důležitosti mostu svědčí výpovědi řidičů z obou stran přehrady a to bez ohledu na velikost auta, která řídí. Omezená nosnost komplikuje život také zemědělcům a kamionové dopravě především v návaznosti na těžký průmysl v Ledči nad Sázavou.

Druhý most přes přehradu

Zatopením údolí Želivky vznikla v 60. a 70. letech největší zásobárna pitné vody ve střední Evropě – nádrž Želivka – Švihov. Tím ale došlo k rozdělení krajiny, a zatímco dříve to bylo z jedné vesnice do druhé pár set metrů, dnes musí lidé jezdit desítky kilometrů.

Právě poslanec Tomáš Zdechovský lobuje za druhý most, který by vycházel z obce Kožlí a přetínal zaplavené údolí. „Zlepší se dostupnost za prací i za vzděláním, pomůže to také turistickému ruchu,“ dodal. Zatím ale není jasné, kdy by další most přes přehradu měl stát.

autor: mik
Spustit audio