Počet výrobců DAB přijímačů roste, vše směřuje k hybridnímu rádiu

18. říjen 2016

Roman Kropáček, provozní ředitel RTI cz, potvrdil, že budoucnost rádia je hybridní. Distribuce bude stát tedy nejen na digitálním vysílání vzduchem.

Počet společností, které vyrábějí digitální rozhlasové přijímače DAB/DAB+, každým rokem roste a spolu s tím tedy roste i výběr různých typů rádií. Na pardubické konferenci Radiokomunikace 2016 to uvedl Roman Kropáček, provozní ředitel společnosti RTI cz Roman Kropáček. „Když jsem navštívil před lety berlínský veletrh IFA, vystavovatelů bylo okolo desítky, letos jich bylo již pětasedmdesát,“ konstatoval Kropáček.

Podle provozního ředitele RTI cz, firmy, která je v České republice jedním ze tří operátorů provozujících digitální rozhlas, vše směřuje k hybridnímu rádiu, které v sobě kombinuje několika platforem. Kromě digitálního rádia DAB jsou schopny takové přijímače nabídnout například poslech stanic z internetu, zapojení mobilních služeb a podobně. „U takových rádií nechybí ani podpora operačních systému Android ani iOS,“ uvedl v zaplněném sálu Kulturního domu Dukla v Pardubicích Roman Kropáček.

Vzhledem k tomu, že klíčový bude pro rozšiřování DAB rádia i automobilový průmysl, přišla pochopitelně řeč i na něj. Nejde ale pouze o implementaci DAB do autorádií, ale také spolupráci s navigačními systémy. První už se podle Kropáčka objevují. Průkopníkem v tomto směru je společnosti Garmin. Ta podle provozního ředitele RTI cz implementuje spolupráci s dopravními informacemi TPEG u třech modelů. Celkově vysílá v současné době v DAB okolo dvou tisíc rozhlasových stanic a digitální rozhlas využívá okolo pětatřiceti zemí. Ve své přednášce zmínil Roman Kropáček i přijímač Noxon dRadio1, který je pravděpodobně prvním DAB rádiem pro nevidomé.

autor: lukpo
Spustit audio