Pochod proti antisemitismu

15. duben 2018

V Praze proběhne pochod proti antisemitismu. Izrael slaví sedmdesátiny. V jaké je kondici? A připomeneme vynikajícího českého dirigenta židovského původu Karla Ančerla.

V neděli 22. dubna se v Praze uskuteční už 15. ročník Pochodu dobré vůle. Ten je součástí akce Kulturou proti Antisemitismu. Pořadatelé i účastníci vyrazí ve 14 hodin z náměstí Franze Kafky a o hodinu později se zastaví ve Valdštejnské zahradě, v prostorách Senátu České republiky. Jaký program bude následovat i co je posláním události zjišťovala Kateřina Havlíková.

Izrael slaví narozeniny. Podle gregoriánského kalendáře byla jeho nezávislost vyhlášena 14. května 1948, což bylo datum, které připadalo na 5. ijar tradičního židovského kalendáře. Letos si tedy stát Izrael připomíná kulatiny už 18. dubna. Význam tohoto svátku bude tématem pro Jana Fingerlanda.

Nebezpečí, kterým Izrael čelí, se v posledních letech proměnila

V tomto týdnu jsme si připomněli 110 let od narození velké dirigentské legendy Karla Ančerla. Pocházel z Táborska, židovské rodiny výrobce lihovin. Studoval skladbu u Jaroslava Křičky, dirigování u Pavla Dědečka a hru na bicí nástroje. Velký význam pro jeho uměleckou kariéru mělo i studium mikrointervalové hudby u Aloise Háby, ale zejména pravidelná účast na zkouškách České filharmonie, kde mohl sledovat práci Václava Talicha. Osobnosti se bude věnovat Daniela Brůhová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio