Počítač v uchu

17. duben 2014

Japonský inženýr Kazuhiro Taniguchi z Hirošimské městské univerzity vyrobil speciální mikropočítač, který je tak malý, že se dá nosit připevněný k uchu, jako naslouchátko nebo větší náušnice. Ušní mikropočítač je vybaven některými biosenzory pro sledování tělesných funkcí a má i základní bezdrátové komunikační schopnosti.

Jeho ovládání se přitom obejde bez nutnosti manuálních dotyků. Počítač reaguje například na mrknutí oka, na mlasknutí či vypláznutí jazyka, eventuálně na některá další gesta či pohyby obličeje, jako jsou zdvižení obočí, pokrčení nosu nebo stisknutí zubů. Každému z těchto gest či pohybů je přiřazen jeden specifický povel v ovládacím menu přístroje. Určitá gesta umí nepřímo rozeznávat infračervený senzor, který čte a rozlišuje mechanické projevy gest a pohybů uvnitř ucha.

Díky tomu, že uživatel bude mít ruce volné pro vykonávání jiných činností, tvůrci ušního mikropočítače předpokládají, že mezi jeho uživateli budou například řidiči, záchranáři, ošetřovatelé, astronauti, horolezci nebo i motoricky handicapovaní lidé, kteří nemohou vykonávat manuální činnost.

Mikropočítač také umí svému nositeli měřit rychlost tepu srdce, tělesnou teplotu popř. průběh dalších tělesných funkcí a je schopen bezdrátové výměny dat s jinými digitálními přístroji přes systém Bluetooth. V tomto smyslu bude jedním z podporovaných přístrojů pro bezdrátovou komunikaci například Ipod nebo chytrý telefon. Toto spojení může rovněž pro ušní počítač zabezpečit připojení k internetu.

Logo

Do hmotnosti přístroje, která činí pouhých 17 gramů, se vejdou ještě další funkce: přijímač GPS, kompas, gyroskopické čidlo, akcelerometr, baterie, barometr, mikrofon a reproduktor. Mikropočítač samozřejmě obsahuje čip s mikroprocesorem a pamětí pro ukládání dat, tak jako každý jiný počítač. Daná kombinace funkcí umožní uživatelům zjistit, kde se nacházejí a kterým směrem jsou orientováni. Jednou z aplikací je i automatická identifikace jasných hvězd, na které se uživatel právě dívá. Přístroj také může posloužit jako běžné naslouchátko nebo jako bezpečnostní nástroj, který sám zavolá záchranku, kdyby jeho uživatel spadl a už nevstal, což zaznamená v mikropočítači zabudovaný akcelerometr a rozezná příslušný software.

Design ušního mikropočítače je odvozen z japonského tradičního umění ikebany. Podle plánu budou mít vývojáři softwaru tento systém k dispozici na konci roku 2015.

Zdroje: Phys.Org, Mashable, T3

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio