Počítače v zrnku prachu

9. květen 2013

Tým profesora Prabala Dutty z Michiganské Univerzity vyvíjí výpočetní mikrojednotky, které budou mít rozměry porovnatelné se sněhovými vločkami nebo dokonce se zrnky prachu.

Pro výpočetní hardware, který se vejde do jednoho kubického milimetru, se vžilo označení “chytrý prach”. Chytrý prach bude podle mnohých odborníků řešením účinného a podrobného monitoringu prostředí kolem nás.

Jedno zrnko chytrého prachu bude obsahovat kromě procesoru a paměti také senzory na sběr dat z okolí, zobrazovací jednotku a bezdrátový komunikační uzel. Pokud jde o dodávku energie, odborníci se snaží, aby chytrý prach vystačil s energií, která je rozptýlena v okolí, ať už jde o světlo, radiové vlny, teplo či vibrace. K monitoringu prostředí pomocí chytrého senzorového prachu pak bude stačit v nějaké oblasti “rozhodit” stovky až tisíce těchto výpočetních a senzorových mikrojednotek. Vhodnou aplikací tohoto typu může být monitoring nějaké stavby, např. mostu nebo mrakodrapu. Chytrý prach také může pomoci v naší domácnosti, v rámci integrace do systému tzv. chytrého domu. Rozptýlená mikročidla s výpočetními jednotkami nám pomohou s hledáním ztracených věcí nebo orientací v nepřehledném prostředí.

Tým profesora Dutty již vytváří první prototypy, které dostaly název “Michigan Micro-Motes” (Mikrosmítka z Michiganu). Tato zrnka již splňují rozměrové kritérium pro označení chytrý prach a obsahují senzory pro měření teploty a pohybu. Mohou také svá data vysílat bezdrátově, pomocí radiových vln. Zatímco však monitoring i zpracování informací se daří i při těchto rozměrech realizovat poměrně lehce, vysílací rychlosti jsou zatím velmi malé.

Zdroje: New Scientist, University of Michigan (Michigan Micro-Mote)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio