Počty podmíněně propuštěných se zvyšují. Věznice jsou přesto přeplněné

V poslední době přibývá případů, kdy soud schválí podmíněné propuštění vězňů. Vedení Probační a mediační služby to vítá. Někteří opoziční poslanci ale tvrdí, že by justice měla víc využívat alternativní tresty. Podle aktuálních čísel je totiž v Česku za mřížemi víc než 21,5 tisíce lidí a kapacita věznic přestává stačit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Z vězení se dostali rychleji například bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek, šéf vyděračského gangu David Berdych nebo někdejší senátor Alexandr Novák. Podmínečných propuštění v Česku obecně v poslední době přibývá.

„Od začátku roku je to asi 1241 podmíněně propuštěných. Je třeba zdůraznit, že v tomto čísle je podmíněné propuštění s dohledem pracovníků probační služby i bez něj,“ popsal mluvčí Vězeňské služby Robert Blanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počty podmíněně propuštěných vězňů se mírně zvyšují, vyplývá ze statistik Vězeňské služby. Podrobnosti zjišťoval Václav Štefan

Ve srovnání s loňským rokem to je víc než pětiprocentní nárůst. Probační a mediační služba to vítá.

„Je to ekonomicky výhodnější, než když jsou osoby ve výkonu trestu ve vězení, a zároveň to umožňuje lepší přípravu na normální život,“ zdůvodnil postoj zástupce ředitelky Radim Bureš.

Podobně to vidí i advokát Jaroslav Ortman. „Podmíněné propuštění je Damoklův meč. Visí nad vámi a spadne ve chvíli, kdy uděláte nějaký přestupek nebo se proviníte,“ řekl.

Volání po alternativních trestech

Kdy odsouzený může požádat o podmíněné propuštění, záleží i na tom, jaký spáchal zločin. U těch nejzávažnějších, jako je třeba vražda, to není možné dřív, než si odpyká alespoň dvě třetiny trestu. Jenže ani úspěšná žádost nemusí znamenat automaticky cestu na svobodu.

„Proces přerušuje takových 25, 30 procent odsouzených. Číslo mi připadá spíše přiměřené,“ dodal Jaroslav Ortman.

Někteří opoziční poslanci chtějí, aby soudy využívaly spíše alternativní tresty. „V Evropě jsme zemí, která má nejvíc přeplněné věznice,“ připomněl Martin Plíšek z TOP 09.

„Co se týče přeplněnosti věznic, touto situací se ministerstvo spravedlnosti intenzivně zabývá. Pro tyto účely vznikla poradní komise, která pracuje na návrzích,“ řekla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Alternativní tresty pak chce ministerstvo ukládat zejména prostřednictvím elektronických náramků. V praxi se ale zatím nevyužívají, výběrové řízení na jejich dodavatele opakovaně zkrachovalo. Do toho současného se přihlásilo osm zájemců.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme