Pod Nuselským mostem se rozkládá park Folimanka s podzemním městem

Park Folimanka leží asi 40 metrů pod Nuselským mostem. Kdysi se tu rozkládaly vinice, meruňkový sad a usedlost Jakuba Folimana. Dnes tu objevíte spoustu zeleně, dětské hřiště nebo sportovní halu na basket, ve které prý trénuje i judista Lukáš Krpálek. A pod parkem se vinou chodby podzemního města.

Folimanka leží na pomezí Vinohrad, Nuslí a Nového Města. První zmínka o keřících révy na těchto místech se ve viničných knihách objevila roku 1353. V 18. století tu byla vybudovaná usedlost. Nad parkem Folimanka, který je tu dnes, ve výšce jezdí (nebo stojí v koloně) auta na Nuselském mostě. Když se budoval (dostavěn byl roku 1973) bylo pod ním umístěno zázemí stavby. Hranici parku tvoří vyzděné koryto potoku Botič, na protilehlé straně se zdvihá svah, zakončený středověkými hradbami. Střední část parku je rovinatá, po rekonstrukci s moderním dětským hřištěm, sportovním areálem, občerstvením a toaletami. Od roku 1977 na okraji parku stojí sportovní hala Folimanka.

Podzemní kryt Folimanka vznikl na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v době takzvané „studené války“. Byl budován a následně veden v režimu přísně tajné. Od roku 1994 byl převeden pod městskou část Praha 2, která ho v roce 2014 zpřístupnila veřejnosti. Ke stavbě krytu byla využita štola z druhé světové války, která sloužila jako úkryt civilního obyvatelstva při náletech na Prahu. Kryt je umístěn zhruba 20 metrů pod zemí.

Podzemí pod parkem Folimanka mělo a má poskytnout místo pro přežití v době války nebo katastrofy. Každý člověk by měl nárok na 0,8 metru čtverečního prostoru na tři dny ukrývání, sedělo by se na lavičkách ve 3 nebo 4 řadách. V krytu jsou toalety, sprchy, ošetřovna, filtroventilační komora a další místa. Kromě prohlídek se tu pořádají i výstavy: výstava o bombardování Prahy na Popeleční středu v roce 1945, o protipovodňové ochraně Prahy v historii a současnosti, výstava o street artu a podobně.

Sportovní hala Folimanka
Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého nad parkem Folimanka
Ke stavbě krytu byla využita štola z druhé světové války
Spustit audio