Podíl placené TV by mohl za tři roky vzrůst na 50 procent domácností, předpokládá CETIN

16. duben 2018

Rozvoj příjmu televizního vysílání přes internet se projevuje v rostoucí datové spotřebě. Například v síti CETIN, která je největší v zemi, roste objem přenášených dat zhruba o 35 procent ročně.

Podíl placené televize v českých domácnostech by měl do roku 2021 vzrůst na více než 50 procent. V roce 2015 se rozšíření placených televizních služeb pohybovalo zhruba nad 40 procenty. Zbylý podíl bude připadat na bezplatné zemské digitální televizní vysílání, které aktuálně využívá okolo šedesáti procent domácností. Vyplývá to z údajů telekomunikační společnosti CETIN.

Mezi placenými televizemi poroste zejména podíl televize přes internet, kterou nabízí například O2 nebo T-Mobile, ale také řada dalších firem na trhu. Za šest let by se měl zvýšit z 13 na 17 procent. Kabelová televize bude stagnovat na 43 procentech a podíl satelitního příjmu se má snížit ze 43 na 39 procent. Ke zvýšení podílu placených služeb by mohl vedle rozšiřování nabídky částečně přispět i chystaný přechod na nový standard digitálního zemského vysílání DVB-T2. Spotřebitelé si budou muset pořídit nový set top box nebo televizor s DVB-T2 tunerem.

Rozvoj příjmu televizního vysílání přes internet se projevuje v rostoucí datové spotřebě. Například v síti CETIN, která je největší v zemi, roste objem přenášených dat zhruba o 35 procent ročně. Přenášení videa přes internet ve formě stahování filmů nebo sledování internetové televize bude v roce 2021 tvořit 80 až 85 procent veškerého internetového provozu. Podíl videí v HD kvalitě by měl mezi lety 2016 a 2021 klesnout o deset procentních bodů na 66 procent, naopak podíl Ultra HD se zvýší z jednoho procenta na 30 procent.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio