Podle Merkelové jsou uprchlíci pro Německo šancí do budoucna

Navzdory mnoha problémům představuje příchod statisíců uprchlíků pro Německo především příležitost do budoucna. V novoročním projevu, jehož znění německá média zveřejnila s předstihem, to dnes uvede německá kancléřka Angela Merkelová. Němce rovněž vyzve k soudržnosti. Německo podle ní výzvy spojené nejen s uprchlickou vlnou zvládne, neboť je to silná země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová při předtáčení jejího novoročního projevu

Německá kancléřka Angela Merkelová při předtáčení jejího novoročního projevu | Zdroj: ČTK

Merkelová v řeči přiznává, že integrace tolika lidí bude stát „čas, síly i peníze“. „Pokud to ale vezmeme za správný konec, je dnešní velký úkol přistěhovalectví a integrace tolika lidí šancí do budoucna,“ stojí v textu projevu, který bude dnes v 19.15 přenášet veřejnoprávní ZDF.

Je sice třeba poučit se z chyb minulosti, ale úspěšné přistěhovalectví podle Merkelové zemi vždy obohatilo - hospodářsky i společensky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Merkelová varuje před pravicovými radikály a děkuje dobrovolníkům, kteří uprchlíkům pomáhají. Příliv běženců chce ale snížit. Více zpravodaj Pavel Polák

Tváří v tvář sílícím xenofobním a rasistickým náladám ve společnosti kancléřka ve zveřejněném textu projevu vyzvala obyvatele Německa, aby se nenechali rozdělit.

„Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit,“ dodala.

Stanice ZDF letos k novoročnímu proslovu kancléřky Merkelové poprvé nabídne také anglické a arabské titulky. Projev předsedkyně německé vlády si s nimi bude možné přehrát ihned po odvysílání čtvrthodinového poselství na internetové stránce veřejnoprávní televize.

„Pomocí arabských a anglických titulků se chce ZDF dostat k co největšímu počtu uprchlíků,“ uvedla stanice. Anglickými i arabskými titulky stanice už opatřila i vánoční proslov prezidenta Joachima Gaucka.

Německo je jedním z hlavních cílových států, kam migranti během současné krize směřují. Letos jich do země podle oficiálních údajů přišlo už více než milion.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme