Podmořský robotický krab

27. únor 2014

Vědci z Korejského institutu pro oceánskou vědu a technologii KIOST vyvinuli speciálního podmořského robota s názvem Crabster CR200, který umí kráčet po mořském dně jako krab a dokonce i jako krab vypadá.

Hlavní motivací pro jeho konstrukci byla možnost operovat na mělčinách v oblasti příbřežních šelfů. Zde jsou jiné druhy plovoucích podmořských robotů často unášeny silnými přílivovými proudy a jsou tudíž nepoužitelné. Velké problémy mají za těchto podmínek i potápěči. Naopak robotický krab, pomalu kráčející po dně, se bude moci vůči proudům bránit tak, že se o dno opře končetinami.

Kromě vědeckých expedic s cílem dalšího poznání podmořského světa bude Crabster schopen provádět i komerční výzkum podmořských vraků. Například z nich bude moci na místě odebírat vzorky a transportovat je na souš. Robotický krab má šest nohou a kromě navigačních, monitorovacích a skenovacích přístrojů disponuje také dvěma manipulátory či drapáky, složenými během cesty v předním páru končetin. Jeho hmotnost činí asi 600 kg.

Na palubě ponese Crabster 10 běžných kamer, jednu krátkodosahovou akustickou kameru a jeden skenující sonar, který může svým signálem dosáhnout až do vzdálenosti 150 metrů. Na tomto základě je možné průběžně vytvářet trojrozměrné mapy okolí. Na rozdíl od běžných podmořských robotů nebude Crabster vybaven lodními šrouby či vrtulemi, aby nevířil materiál v blízkosti dna.

Na jaře tohoto roku se začne Crabster poprvé potápět do větších hloubek, maximálně do 200 metrů. Krátce potom by se měl ponořit i na některých místech ve Žlutém moři, kde se podle archeologů ukrývají staré lodní vraky z 12. století. V rámci těchto zkušebních misí bude ovládán pomocí 500 metrů dlouhého spojovacího kabelu. Jím bude kromě dat a videa také do robota proudit elektrická energie, potřebná pro všechny jeho činnosti. Robotického kraba budou na dálku ovládat 4 lidé - kromě hlavního pilota, řídícího pohyb stroje, zde bude i kopilot, ovládající kamery, světla a manipulátory. Dalšími dvěma členy týmu budou navigátor a skenerový a senzorový inženýr. Na celém vývoji a provozu robota se podílejí vědci ze šesti jihokorejských univerzit.

Výhledově uvažují korejští vědci o mnohem dokonalejším a autonomním modelu Crabstera, který bude mít na palubě výkonné baterie, bude také schopen plavat pomocí končetin jako želva a jeho hloubkový dostup bude činit až 6 kilometrů.

Zdroje: Popular Science, IEEE Spectrum, Gizmodo, KIOST - Korean Institute of Ocean Science and Technology

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio