Podnikatel Janík stáhl z DAB multiplexu po Tip Rádiu i taneční SeeJay

11. říjen 2016

Po vyřazení stanice došlo v digitální síti k navýšení datového toku některých stanic a posílení robustnosti signálu.

Společnost JS mediální služby, za níž stojí podnikatel a manažer Svatopluk Janík, stáhla z digitálního rozhlasového multiplexu příbramské firmy Teleko svou taneční stanici SeeJay Radio. Není to přitom poprvé, kdy k tomuto kroku došlo. Stejná situace se opakovala začátkem letošního roku, nicméně od 1. února se stanice do rozhlasové sítě opět vrátila. Podle provozovatele multiplexu stanici vypršela smlouva na distribuci signálu a nebyla prodloužena.

V minulosti byla stanice podnikatele Janíka k dispozici jak v multiplexu Teleka, tak společnosti RTI cz. Okruh se ale postupně z těchto digitální sítí stáhl. U RTI cz bylo například SeeJay Radio šířeno od 8. března 2013 do 9. ledna 2015. Svatopluk Janík patřil v minulosti k velkým propagátorům DAB rádia. Kromě toho, že pořádal několik roadshow na podporu této technologie, žádal před několika lety Český telekomunikační úřad o posun v oblasti rozvoje DAB rádia. Janíkovy aktivity ale postupně ztrácely na intenzitě.

Právě u druhého projektu společnosti JS mediální služby, stanici Tip Rádio, se stojí za to na chvíli zastavit. Digitální program odstartoval nejprve čistě jako internetová stanice, později se ale dostal i do DAB distribuce (Teleko). Stalo se tak konkrétně 1. ledna 2014. Tip Rádio mělo ve svém vysílání i některé známé hlasy – bývalou moderátorku nováckého zpravodajství a dlouholetou mluvčí Motolské nemocnice Evu Jurinovou nebo baviče a moderátora Vladimíra Hrona. Stanice později z DAB multiplexu zmizela, a jak nedávno upozornil web Digitální rádio, její provozovatel požádal o přerušení vysílání na období půl roku.

autor: lukpo
Spustit audio