Podnikatelek přibývá. Pokud vás to láká, zkuste to, říká žena, která je oceňuje

21. září 2017

Už více než dvacet let se v oblasti byznysu pohybuje Helena Kohoutová. Stála u zrodu několika projektů, které spojují a podporují české podnikatele. Mimo jiné uděluje ocenění úspěšným ženám podnikatelkám.

Začátky jejího vlastního podnikání přitom byly docela netradiční. „Já jsem si původně myslela, že budu operní pěvkyní. Měla jsem ale velké štěstí, že jsem si jako mladá uvědomila, kde je moje silná stránka. To byla přirozená komunikace a navazování vztahů. Takže hudba se stala jen mým koníčkem a já nyní spojuji mimořádné lidi v českém byznyse,“ vypráví.

Založila několik projektů a klubů. Například před deseti lety vzniklo Ocenění českých podnikatelek. „Za tu dobu jsme vybírali ze 124 tisíc žen, které jsou stoprocentními majitelkami firem. V prvním ročníku bylo v Česku asi čtyři a půl tisíce podnikatelek, loni už 18 tisíc a letos téměř 24 tisíc. Je to úžasné, kolik českých žen se pouští do podnikání,“ říká.

I když výsledky podnikání jsou samozřejmě důležité, ženám podle ní nejde o soutěžení s ostatními. „Ženám, které dostanou nominaci, vždycky říkám, že je to zejména ocenění jejich práce, úsilí, odvahy, toho, že dokáží koordinovat sebe, svojí firmu a rodinu. Ženám je bližší uznání než soutěžení o medaile,“ komentuje.

Neptejte se na radu svých obav

Pokud ženu podnikání láká, měla by to podle Heleny Kohoutové zkusit. „Já mám motto: Neptejte se na radu svých obav. Pokud máte nějaké nutkání a pocit, že chcete něco udělat, zkuste to, ať toho nikdy nelitujete. Je to vynikající zkušenost. Pokud něco ťuká opakovaně na dveře, věřte, že je to správně,“ připomíná.

Projekty, které Helena Kohoutová organizuje pro podnikatele, mají jednu společnou myšlenku: Budujeme hrdé Česko. „Chtěla jsem vyjádřit úctu a to, jak vidím české podnikatele a podnikatelky, kteří svými myšlenkami, výroky a odvahou překonali hranice města i země a můžeme se s nimi potkat na celém světě. Výborně nás reprezentují a mohou být pozitivním příkladem pro další generace, protože 90 procent HDP pochází právě z rodinného podnikání,“ uzavírá.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio