Podvod. Tak ostře komentuje zastupitel Dvora Králové Jan Bém jednání starosty města

8. prosinec 2016

Napjatá atmosféra a velmi protichůdné názory. Právě takové bude pravděpodobně dnešní veřejné jednání zastupitelů ve Dvoře Králové nad Labem. Důvodem jsou nejasnosti ve smlouvě o budoucím prodeji průmyslové zóny Zboží. Dvanáctihektarový pozemek má koupit společnost Karsit Automotive, která chce na místě postavit továrnu na výrobu autodílů za zhruba 3 miliardy korun.

„Já to vnímám jako bezprecedentní podvod na všechny zastupitele," říká zastupitel Dvora Králové nad Labem Jan Bém z ODS.

Starosta města totiž podepsal jiné znění smlouvy o budoucím prodeji pozemku v průmyslové zóně, než zastupitelé původně schválili.

Čtěte také

„Jsem v zastupitelstvu od roku 1990 a nepamatuji, že by si nějaký starosta toto dovolil. Co za tím mám vidět? Hloupost, nedbalost, korupční prostředí? Já nevím co si o tom mám myslet," dodává Jan Bém.

Ve smlouvě, kterou starosta za město podepsal, jsou totiž uvedené jiné pozemky u příjezdové cesty k areálu.

Starosta Jan Jarolím z Hnutí ANO chybu uznává, podle něj vznikla nedopatřením při postupných úpravách smlouvy: „My jsme společně s Karsitem nad smlouvou strávili opravdu snad několik stovek hodin. Ta smlouva se několikrát opravovala, napravovala, zpětně nám chodilo vyjádření právníků. Takže až těsně předtím, než to schvalovalo zastupitelstvo, jsme dostali konečnou verzi. Tak i to je možná důsledkem toho, že tam nebyly uvedeny zrovna všechny pozemky, které pod tou příjezdovou komunikací budou procházet."

Vězni v Rumunsku nesmějí mít laptopy a vězeňské knihovny jsou velmi špatně vybaveny. „Rádoby spisovatelé“ tak odevzdávají haldy ručně popsaného papíru

Jde pouze o drobnost a uměle vyvolanou causu?
Podle nezávislého zastupitele Dvora Králové nad Labem a předsedy kontrolního výboru Nasika Kiriakovského jde o nepodstatnou chybu úředníků a rozruch je naprosto zbytečný: „Pro mě to není causa. Pro mne to je něco umělého, co se tady tvoří. Protože parcely, o které se jedná, jsou zaprvé města a jsou tam potom i parcely kraje. Takže nevěřím, že by kraj dělal problémy městu, aby tam vytvořil příjezdovou komunikaci. Nevěřím, že by město samo sobě dělalo problém."

Starosta města se rozhodl problém vyřešit tím, že s Karsitem podepíše smlouvu ve znění, které původně zastupitelé schválili, byť s jiným seznamem pozemků: „A ta nahradí tuto smlouvu, která v důsledku nějaké administrativní chyby byla podepsána chybně."

A na dnešním zastupitelstvu by se mělo od 15:00 jednat o tom, jestli se schválí dodatek, který by zahrnoval správné pozemky.

autor: PLE
Spustit audio