Podzemí zámku v Třeboni skrývá interaktivní expozici jihočeské přírody

12. leden 2017
Česko – země neznámá

Ve sklepení zámku by člověk čekal ledasco. Pragmatik brambory nebo uhlí, romantik pro změnu zazděný poklad. Ve sklepě třeboňského zámku se ale dá najít něco, co potěší jak praktiky, tak romantiky. Expozice Domu přírody Třeboňska v zámeckém podzemí totiž nabízí poučení, zábavu, kupu informací a třeba i nečekanou procházku lesem.

Hned za pokladnou, v první výstavní místnosti překvapí návštěvníky obří strom. Prostoru totiž kraluje dutý kmen několik set let starého dubu. Kdysi ho zasáhl blesk, strom musel být pokácen a skončil jako ozdoba expozice.

Na dohled od stromu stojí vosková figurína rybníkáře Jakuba Krčína. Postava, která s výrazem šílence rozkazuje cosi řemeslníkům u výpustě z rybníka, vznikla na základě jediné známé dochované Jakubovy podobizny z kancionálu v Sedlčanech. Podle historických záznamů měl Jakub Krčín z Jelčan složitou povahu, a tak je figurína možná věrnější skutečnosti, než jak by se na první pohled zdálo.

V dalších místnostech expozice se nachází model rašelinných lázní, zámecká kuchyně s originální lednicí a také rozsáhlý model lesa v měřítku 1:1, ve kterém návštěvníci potkají spoustu vypreparovaných živočichů z místních lesů.

Jakub Krčín

Do Domu přírody Třeboňska se vchází ze zámeckého parku. Na jeho vchod vás upozorní jezírko s vodopádem, který tvoří 200 let staré výpustní trouby z proslulého rybníka Rožmberku. Expozice je otevřena i mimo turistickou sezónu a patří k hojně navštěvovaným atrakcím jihočeského lázeňského městečka.

autor: Filip Černý
Spustit audio