Pohádkové Vánoce vyrobí v kolínském divadle dechový orchestr s dětským sborem

8. prosinec 2017

Advent nabízí o víkendu řadu tematických akcí. Vyrazit můžete na trhy, vánoční prohlídky středočeských hradů a zámků nebo na koncerty. Hudbou třeba ožije v sobotu Městské divadlo v Kolíně, kde se potkají muzikanti Městské hudby Františka Kmocha s dětskými sbory Boni Bambini a Základní školy Lipanská. Na programu jsou melodie ze známých pohádek v originální úpravě pro velký dechový orchestr a dětský pěvecký sbor a na závěr pásmo vánočních melodií a koled. Veřejná generálka se koná od 16 hodin, samotný koncert začíná v 19 hodin.

V Příbrami se dnes můžete vypravit na Adventní trh na náměstí 17. listopadu. Otevřený bude mezi 9 až 18 hodinou a kromě stánků s dobrotami a suvenýry na návštěvníky čeká i živá hudba nebo ledová šou. Vánoce v divadle si můžete užít na v Divadle Antonína Dvořáka. Připraveny jsou koledy, pohádky, zdobení perníčků a vánoční jarmark. Den můžete zakončit na adventním koncertě na dole Vojtěch, kde si od 18 hodin zazpíváte s komorním smíšeným sborem Gambale.

Vánoce v mladoboleslavskémTemplu nabídnou stánky s řemeslnými výrobky a výtvarné dílny pro děti s vánoční tematikou. Tvořit se budou drátované objekty, keramické obrázky, věci z vlny, šperky, figurky ze sena nebo ozdoby z korálků. Akce začíná v 9 a končí v 17 hodin.

Svátkům se bude v sobotu věnovat i Naučné středisko ekologické výchovy na Čabárně v Kladně. Rodiče s dětmi si můžou přijít vyrobit vánoční dekorace z přírodních materiálů i papíru, ozdobit perníčky nebo vyrobit svíčku z včelího vosku. Nebudou chybět vánoční zvyky a zdobení stromečku. Kdo chce, může přinést i dárek zvířatům v záchranné stanici – potěší je jablka, mrkev, suchý chleba nebo oříšky. Otevřeno bude od 14 do 17 hodin.

krmítko

V Rakovníku můžete v neděli zavítat na jubilejní desátý Adventní bazárek, který se koná v sále Kulturního centra. Kromě podeje věcí z druhé ruky vás čekají od 14 hodin sólisté baletu Národního divadla v Praze – Magdalena Matejková a Ondřej Novotný, kapela Hradní duo, pěvecký sbor Meluzína nebo taneční hrátky s Honzou Onderem. Výtěžek z Bazárku pomůže Domovu Ráček Rakovník, Dětskému centru při Thomayerově nemocnici v Praze 4 a Domovu seniorů v Novém Strašecí.

Novou výstavu „Příbramské betlémy“ s podtitulem "Se třemi krály k jesličkám" vystavují v Galerii Františka Drtikola. Nejstarší vystavené dílo pochází z 2. poloviny 19. století a kromě tradičních figurek vyřezávaných příbramskými horníky ze dřeva si mohou návštěvníci prohlédnout i keramické betlémy nebo zvláštnost našeho regionu, vzácné drobné figurky z malovaného těsta nazývané chlebáčci. Otevřeno je od 9 do 17 hodin. V neděli navíc v 16 hodin v galerii vystoupí s vánočním koncertem kytarové duo Siempre Nuevo.

betlém

Regionální betlémy vystavují od pátku také v Městském muzeu Sedlčany. Prohlédnout si je můžete i v neděli od 13 do 16 hodin.

Adventní neděli si užijí i návštěvníci Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Od 13 do 18 hodin bude připravena vánoční dílna výroby andělů, ochutnávka slezských postních jídel a prodej výrobků chráněných dílen. Ve 14 a 16 hodin je naplánovaná komentovaná prohlídka výstavy Betlémy, tentokrát ze Slezska a v 17 hodin vánoční koncert pěveckého sboru Rosa.

Vánoční atmosféru nabídnou také středočeské hrady a zámky. Královské vánoce si můžou užít návštěvníci hradů Křivoklát a Karlštejn, adventní prohlídky jsou připraveny na zámcích v Dobříši nebo Mníšku pod Brdy.

Spustit audio