Pohled na kometu Pan-STARRS

16. březen 2013

Letos nás čekají dvě velká kometární představení. Příznivcům astronomie dají zavzpomínat na známé komety minulých desetiletí.

Vzpomínáte na komety Hyakutake, Hale-Bopp, Ikeya-Zhang nebo McNaught, kterou bylo možné v roce 2007 vidět i za bílého dne? Bohužel na našem území bylo tehdy špatné počasí a tak zůstalo jen u přání. Nyní má zpestřit jarní pozorování dlouho očekávaná kometa Pan-STARRS, zatímco kometa známá pod označením ISON se postará o podzimní a zimní večery. Věnujme se tedy prvně jmenované, zvláště proto, že se už od první březnové dekády přesunula z jižní oblohy na severní. Kometu Pan-STARRS objevili astronomové už v červnu 2011 přístroji observatoře na Havajských ostrovech. Tehdy velmi slabý objekt překvapil po výpočtech dráhy tím, že by letos mohl být na obloze opravdu jasným objektem.

Jde o dlouhoperiodickou kometu, která patrně poprvé přilétá z Oortova oblaku, tedy z periferie sluneční soustavy. 10. března 2013 ráno byla nejblíž Slunci – asi 45 miliónů kilometrů. Od Země se sice už po 5. březnu vzdaluje, ale vzhledem k její dráze se teprve až teď ukazuje na naší severní obloze. Dosud měli tuto výsadu pozorovatelé na jižní polokouli. Vidět bychom ji tedy měli i další měsíce, dokud nezeslábne pod dosah dalekohledů. Do začátku dubna dokonce za dobrých podmínek i pouhýma očima. Pro ilustraci – její magnituda má být srovnatelná s hvězdami ve Velkém vozu. Astronomové ovšem tlumí vášně, komety jsou nevyzpytatelné a vývoj jejich jasností se s velkou jistotou nedá předpovídat.
Jasné je jen to, že každým dnem teď bude kometa výš nad západním a později nad severozápadním obzorem. V průběhu března se bude sunout ze souhvězdí Ryb do Pegase a na konci měsíce se přesune do souhvězdí Andromedy. Toto souhvězdí je už částečně cirkumpolární, takže kometu budeme moci od počátku dubna pozorovat celou noc. Tato situace potrvá až do září tohoto roku, to už ovšem kometu uvidíme jen většími dalekohledy.
K pozorování si najděte místo s výhledem nad západní a severozápadní obzor a přibližně čtvrt hodiny po západu Slunce začněte prohledávat oblohu triedrem. Asi půl hodiny po západu byste ji měli bez větších problémů najít. S přibývající tmou se zvýrazní i její bělavý prachový chvost připomínající vějíř. Můžete se pokusit úkaz i vyfotografovat – nejlépe ze stativu a delší expozicí.

Kometa C/2011 L4 (Pan-STARRS) nad Austrálií (snímek uživatele Cafuego)

Vysíláno v Planetáriu č. 12/2013, 16. března.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio