Pohonné hmoty jsou v Česku jedny z nejlevnějších v Evropě. V létě ale podraží

Česko má jedny z nejlevnějších pohonných hmot v Evropě. Ve srovnání třeba s Itálií je cena nejprodávanějšího Naturalu 95 na českých pumpách i o 14 korun levnější. Přesto ale řidiči musí počítat, že s blížícími se prázdninami ceny porostou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Každoročně vyjedou na zahraniční dovolenou autem statisíce Čechů. Na rozdíl od loňska je letos cesta vyjde levněji. Za plnou benzínovou nádrž s objemem 55 litrů lidé zaplatí v průměru 1800 korun. Ještě loni v červnu to přitom bylo skoro o 200 korun víc. Tradičně nejdráž natankují řidiči na dálnicích.

„Na hlavních tazích - nejenom v České republice - platí, že ceny jsou vyšší. Například v Rakousku máme zjištěno, že na hlavním tahu kolem Vídně nebo Grazu je cena o 20 centů vyšší, než když sjedeme z dálnice a vezmeme v místní obci u stejné benzinové pumpy,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Petr Vomáčka.

Ze sousedních zemí se dá levněji než v Česku natankovat jen v Polsku, kde lidé zaplatí v průměru o korunu a 70 haléřů méně než u domácích pump. Naopak větší obnos z peněženek musí lidé vydat u čerpacích stanic v Itálii - tam totiž litr benzinu vyjde na více než 46 korun.

Vomáčka proto při cestách do zahraničí radí natankovat co nejvíc litrů už v Česku: „Natankovat plnou nádrž a pokračovat kam až mi benzín stačí. Případně vzít si s sebou deset litrů v kanystru do kufru. To je vlastně maximální povolená míra převáženého paliva do zahraničí.“

V létě si řidiči připlatí

Cena pohonných hmot reaguje hned na několik faktorů. „Hlavní složky, které v Čechách určují benzín, jsou kromě daní, které jsou konstantní, cena severomořské ropy Brent a dále kurz dolaru,“ vysvětluje datový novinář Českého rozhlasu Marcel Šulek.

Světový trh má v současnosti velké zásoby ropy a její těžba stále neklesá. Cena se pohybuje kolem hranice 60 dolarů za barel. Přitom ještě před rokem to byl dvojnásobek. Mnohem větší vliv na cenu paliva má proto podle předsedy Sdružení čerpacích stanic Ivana Indráčka americký dolar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem cen PHM v Česku a zahraničí mapovala redaktorka Zuzana Švejdová

„Levná ropa je pouze jednou ze součástí celkové ceny pohonných hmot. Nesmíme zapomínat, že před rokem a půl jsme měli dolar za dvacetikorunu a dneska ho máme za 24. Tudíž nám to prodražuje i tu levnou cenu ropy,“ poznamenává.

Pohonné hmoty postupně zdražovaly už od února - řádově o desítky haléřů. V minulém týdnu sice začaly zlevňovat, podle analytika Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum ale řidiči musí výhledově počítat s tím, že si za palivo připlatí.

„V následujících dvou měsících cena ropy bude mírně růst, ale na druhé straně koruna by mohla nadále posilovat. Takže podle našeho odhadu by benzín a nafta mohly mírně zdražit. U nafty by zdražení mělo být řádově v desítkách haléřů,“ odhaduje.

Nejdražší benzín je teď v Jihomoravském kraji, kde cena šplhá ke 33,50 korunám za litr. Naopak nejlevněji natankují benzín i naftu řidiči v Královéhradeckém kraji.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme