Pojem národ byl v ústavě za československé federace i za první republiky, říká ústavní právník Aleš Gerloch

Ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch by rád vrátil do české ústavy slovo národ jako základní pojem státnosti. Zdůvodňuje to tím, že tento pojem byl v ústavě už v minulosti.

„V ústavě byl za československé federace, kdy se mluvilo o společném státu dvou bratrských národů – českého národa a slovenského národa. Je zajímavé, že v preambuli Listiny základních práv a svobod, která je z doby federace, se zmiňují oba tyto národy, takže to máme stále v platném ústavním pořádku. Byl také v preambuli ústavy z roku 1920 jako československý národ,“ dává příklady Aleš Gerloch.

Přiznává, že očekával, že jeho návrh vyvolá zájem, a vysvětluje, že pojem národa spojuje i s etnickými a národnostními menšinami a s institutem státního občanství. Je to tedy jeden ze základních kamenů české státnosti, ale není to prvek jediný.

Na Katedře ústavního práva pracuje Aleš Gerloch s kolegy několik let na analýze ústavního pořádku. V rámci toho a i pod vlivem vývoje nejen u nás, ale i ve světě, začal tuto otázku považovat za aktuálnější než před několika lety. Jako bezprostřední podnět ho k jeho iniciativě vedla migrační krize, ale dodává, že krizí je hodně.

Podívejte se na to, jak Aleš Gerloch vysvětluje vztah mezi migrační krizí a jeho iniciativou:

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský řekl, že považuje národní prvek ve státotvornosti za prvek naprosto překonaný, nejen konzervativní, ale dokonce možná i škodlivý. Velmi by se toho bál, když se podívá na tendence nacionalismu, které se promítly do polské a maďarské politiky. Aleš Gerloch to ale komentuje tak, že je třeba odlišit pojmy vlastenectví a nacionalismus.

Jako místopředseda Legislativní rady vlády spolupracoval Gerloch a odvolaným ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem. Bylo pro něj jeho odvolání překvapivé? „To mohlo být překvapivé nejen ve vztahu k němu, ale i k více členům vlády, protože se původně mluvilo o větší rekonstrukci, která byla zřejmě vyvolána výsledkem voleb. Je celkem známo, že pro určitou část ČSSD není dosavadní ministr Dienstbier příliš populární osobou.“

Aleš Gerloch

Jak se Aleši Gerlochovi s Jiřím Dienstbierem spolupracovalo? Mohla by být věta o národu v ústavě vykládána jako odklon od Evropské unie? A bude chtít svou myšlenku skutečně prosadit do ústavy? Poslechněte si celý rozhovor s Alešem Gerlochem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio