Poklad pro zahrádkáře. Bílá netkaná textilie dokáže na zahrádce zázraky

21. duben 2018

Bílá netkaná textilie je vlastně lehký závoj, který má pro zahrádkáře mnohé výhody. Chrání upravený záhon s nasetou zeleninou před větrem, ranními mrazíky, silným sluncem, ale také před škůdci.

„Bez netkané bílé textilie si nedokážu představit jarní práce na zahradě,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký. Na vyvýšeném záhoně má teď naseté ředkvičky, jarní česnek a mrkev karotku. Tyto plodiny se nasejí na vyvýšený záhon a zakryjí lehkou bílou netkanou textilií.

Ochrání před nepřízní počasí

Bílá netkaná textilie záhon lehce zatíží, takže semínka nemohou vyschnout, ani je neodnese vítr. Samozřejmě také ochrání mladé výhonky před májovými lehkými mrazíky. Na druhou stranu odráží přebytečné sluneční paprsky a chrání před spálením.

Výhodou je, že textilie propustí vodu, která během zálivky krásně prosákne do zeminy a zároveň se záhon neulije.

Ochrání před škůdci

Krásně upravený záhon pro výsev je ohromným lákadlem pro kočky z celého sousedství. Díky bílé netkané textilii si kočky musejí hledat místo pro vyprázdnění jinde.

Také ptáci rádi skáčou do upravených záhonů a vytahují žížaly a první vitamíny. Bílá barva je od toho odradí.

Čtěte také

Na ředkvičky rádi nalétají dřepčíci. To jsou brouci, kteří vykousávají dírky do listů. Dřepčíkům je díky ochranné textilii na záhon také vstup zakázán.

Jak dlouho bílou netkanou textilii na záhonu nechat

„Bílou netkanou textilii umístíme na vyvýšený záhon hned po výsevu zeleniny. Mrkev vzejde asi za tři týdny. Po vyklíčení ji tam necháme ještě asi čtrnáct dnů až tři neděle. Když začnou klíčit semena, je potřeba textilii trochu zvednout. Ředkvička si ale lehký závoj umí zvednout sama,“ říká zahradník František Hlubocký.

A teď už zbývá jen čekat, až zelenina vyraší

Bílá netkaná textilie je skvělá i při výsadbě

Čerstvě vysazený salát totiž stáhne všechny vrabce z okolí. A bílá netkaná textilie ho uchrání před jejich nájezdem. Podobně lze použít při výsadbě kedluben, celerů a další zeleniny.

autor: jsl
Spustit audio