Pokud je v popelnici odpad, který tam nepatří, v Milevsku ji nevyvezou

29. květen 2016

Pracovníci milevského městského úřadu kontrolují osobně obsah popelnic. Často se v nich totiž objevuje odpad, který tam nepatří. V takovém případě zůstane popelnice nevyvezená.

Úřednice tak již brzy ráno vyráží do terénu s neobvyklým úkolem. Zatímco nahlížejí do každé popelnice, vedle nich jede vůz technických služeb. Odpad odveze jen z těch popelnic, které při kontrole obstojí.

„Plní se nám postupně úložiště skládky, a protože víme, že je tam spousta tříditelných odpadů jako letáky a PET lahve, pokoušíme se s tím něco udělat. Jestli je to správná cesta, to se asi teprve ukáže,“ vysvětluje důvod ranních kontrol popelnic a kontejnerů Andrea Rucká, vedoucí odboru životního prostředí.

Hříšníkům zůstane plná popelnice a dostanou upozornění. „Píšeme jim, co všechno nebylo vytříděno a že popelnice nebude vyvezena, dokud se odpad nevytřídí. Dostali jsme kolikrát i pořádně vynadáno a museli jsme vysvětlovat přímo u těch popelnic, jak správně třídit,“ říká pracovnice odboru životního prostředí Hana Hadrbolcová.

Většina obyvatel Milevska ale kontroly schvaluje: „Je to správné.“ „Já třídím, takže žádný problém.“ „Souhlasím, ať se to kontroluje.“

V případě, že by se několikrát v popelnicích objevily odpadky, které tam nepatří, hrozí lidem pokuta až 30 tisíc korun.

Spustit audio