Pokuty za téměř 10 milionů korun padly loni v našem kraji za ničení životního prostředí. Za co přesně?

15. duben 2016

Česká inspekce životního prostředí loni v Královéhradeckém kraji provedla téměř 900 kontrol. Z nich našla pochybení a uložila pokuty ve 130 případech. Za co a za kolik? Podrobnosti má reportér Ondřej Vaňura.

V jaké oblasti inspekce nejčastěji udělovala pokuty?

Bylo to za špatné nakládaní s odpady - za to inspekce uložila celkem 48 pokut. A právě těchto případů je rok od roku víc. A není to trend jen v Královéhradeckém kraji, ale v celé České republice.

Pro příklad: za špatnou recyklaci obalů od výrobků dostal loni téměř dvoumilionovou pokutu i internetový obchod Alza.cz.

Čtěte také

Ale odpady jsou ale jenom jedna z oblastí, na kterou se inspekce zaměřuje. Pak také kontroluje porušování zákonů při znečišťování vody, vzduchu, přírody a lesa.

Celkově inspektoři loni v Královéhradeckém a Pardubickém kraji provedli 1491 kontrol a uložili pokuty za téměř 10 milionů korun.

Jaký prohřešek byl loni nejvážnější?

Byl to únik odpadních vod z čističky v Dobrušce. Splašky tam na přelomu srpna a září znečistily asi jeden kilometr toku Dědina.

Víc říká ředitel inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj Lukáš Trávníček: „To znečištění probíhalo vlivem technické závady řádově dva dny. Došlo k velkému zásahu do toho vodního toku a úhynu ryb a některých vodních živočichů. A zvláště chráněné mihule potoční. Byla uložena pokuta 240 000 korun."

Desítky tun odpadů každoročně na černých skládkách v hradeckém kraji. Teď v předjaří jsou vidět nejvíc

Ovlivňuje výši pokuty i přístup toho, kdo se provinil?

Ano. To bylo i v případě dobrušské čističky, tam by prý inspektoři mohli uložit pokutu mnohonásobně vyšší, ale protože se jednalo o nehodu a provozovatel začal okamžitě jednat a hlavně podnikat kroky k tomu, aby se následky havárie co nejrychleji odstranily a neopakovaly, tak prý byli inspektoři shovívaví.

Nicméně to byl prý spíš výjimečný případ - mnohdy prý firmy i jednotlivci porušují zákony o ochraně přírody zcela vědomě a pak se prý různě vymlouvají, že zapomněli, nebo nevěděli.

Na závěr už jenom jedna zajímavost: Zhruba v šedesáti procentem případů inspektory na porušování zákonů někdo upozorní a ti pak už jdou takříkajíc najisto.

autor: ova
Spustit audio