Poláci volí prezidenta, účast je zatím malá. Průzkumy favorizují Komorowského

Poláci dnes vybírají prezidenta. Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno a zavřou v devět večer. V Polsku lidé volí hlavu státu přímo. Pokud žádný kandidát nezíská v prvním kole přes 50 procent hlasů, utkají se dva nejúspěšnější ve druhém. Lidé zatím o volby velký zájem nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby v Polsku

Prezidentské volby v Polsku | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Musíme investovat tak, aby náš průmysl a naše hospodářství více inovovaly a staly se konkurenceschopnější,“ vysvětlil současný prezident Bronislaw Komorowski, jak chce pomáhat polské ekonomice.

Právě stávající prezident Komorowski z Občanské platformy by měl podle průzkumů zvítězit, zřejmě ale v prvním kole nedostane 50 procent hlasů.

Do druhého kola s ním podle všeho postoupí Andrzej Duda z opoziční strany Právo a spravedlnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vít Pohanka mluvil o volební účasti v polských prezidentských volbách

V posledních dnech například v průzkumech hodně získával také Pawel Kukiz, bývalý rocker, který od roku 2005 začal působit jako politický aktivista a letos kandiduje jako nezávislý. Podle předvolebních průzkumů může dostat kolem 15 procent hlasů, což ale s nevětší pravděpodobností neohrozí dva největší kandidáty na polského prezidenta.

Volební účast je zatím malá. „Lidé se trousí spíš jednotlivě a s docela velkými odstupy. Ráno tady hodně pršelo a Poláci chodí dnes také do kostela,“ popsal přímo od jedné z volebních komisí zpravodaj Vít Pohanka. Komise z těchto důvodů očekávají, že voliči přijdou spíš až pozdě odpoledne a k večeru.

Dlouhodobě účast na prezidentských volbách klesá, ještě v 90. letech byla přes 60 procent, při posledních v roce 2010 už jen necelých 55 procent.

Voliči vybírají z celkem 11 kandidátů. V prvním kole se v posledních 25 letech v Polsku rozhodlo o prezidentovi jen jednou.

Vít Pohanka, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme