Polární lišky zabíjí rtuť

10. květen 2013

Polární lišky, které se živí výhradně mořskými živočichy, trpí otravou rtutí. Vyplývá to ze srovnávací studie, na které se podíleli vědci z Ruska, Německa a Islandu.

Ostrov Mednyj a Beringův ostrov jsou součástí Komandorských ostrovů, které leží v Beringově moři. Už od konce pleistocénu zde žijí izolované populace lišek polárních (Vulpes lagopus), které vědci považují za dva endemické poddruhy. Do poloviny 20. století žilo na ostrově Mednyj asi 1000 lišek. V 70. a 80. letech však jejich počet prudce klesl a dnes zde najdeme méně než stovku zvířat. Mají nízkou tělesnou hmotnost a úmrtnost mláďat je velmi vysoká – pohybuje se v rozmezí 88 až 96 %. Naproti tomu liščí populace z Beringova ostrova je dlouhodobě stabilní a žádný početní pokles u ní nebyl zaznamenán.

Při hledání příčin tohoto jevu se mezinárodní tým vědců zaměřil na výskyt patogenů i potravní rozdíly obou populací, které by mohly mít za následek rozdílnou intoxikaci rtutí. Výsledky studie ukázaly, že za úbytek lišek z ostrova Mednyj nemůže žádná nemoc ani parazit, ale rtuť. Ostrov Mednyj je poměrně malý a jediná potrava, kterou na něm lišky najdou, pochází z moře. Ta však v Arktidě obsahuje vysokou koncentraci jedovaté rtuti, která se hromadí v tělech vrcholových predátorů. Analýza chlupů prokázala, že průměrná hladina rtuti v těle lišek z ostrova Mednyj je 30mg/kg. U lišek z většího Beringova ostrova, které se živí i drobnými hlodavci a odpadky z lidských sídlišť, toto číslo dosahuje jen 3,5 mg/kg.

Liška polární

Zdroj: PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio