Poldi Kladno: soud potvrdil reorganizaci, lidé dál čekají na dlužné mzdy

27. březen 2017

Kladenská huť Poldi může pokračovat v reorganizaci. Tímto rozhodnutím Krajský soud v Praze potvrdil hlasování věřitelů, kteří se v půlce března shodli na tom, že dají ocelárnám ještě šanci obnovit výrobu. Jenže dluhy zhruba ve výši 460 milionů korun podnik ještě splácent nezačal.

Podle personálního ředitele Antonína Čimery chce vedení Poldovky počkat, až rozhodnutí soudu nabude právní moci. Což bude za dva týdny. Do té doby totiž může jedna společnost, která s reorganizací nesouhlasila, podat odvolání. Splácet by tedy hutě měly začít až po 5. dubnu.

Mezi věřitele se počítají taky zaměstnanci. A právě oni by měli být jedni z prvních, kdo by měl peníze dostat. Jenže teď jim podnik dluží výplaty už za dva měsíce. Lidé čekají na lednové mzdy, zpožděné jsou i ty únorové, a navíc je třeba doplatit ještě zbývající část prosincových mezd. Podle personálního ředitele Čimery po nedávném soudním jednání, které rozhodovalo o reorganizaci, se bylo několik lidí ptát, jestli by se pro ně nenašla práce.

Momentálně Poldovka zaměstnává zhruba 200 lidí. Většina dělníků je ale na 80 procentech mzdy doma, protože běží jen dokončovací výroba, uklízí se apod. Na to, aby se provoz obnovil, jsou potřeba další zhruba dvě desítky dělníků. A na plné obsazení všech směn dalších asi 40 lidí.

autor: kne
Spustit audio