Polévání ledovou vodou? Jen marketingový trik, říká vědkyně, která se zabývá buněčnou terapií a ALS

8. září 2014

Vypukl Ice Bucket Challenge, tedy kbelíkové šílenství. Lidé po celém světě se polévají kyblíky ledové vody, aby upozornili na amyotrofickou laterální sklerózu a léčbu kmenovými buňkami. Pomůže tato kampaň také českým vědcům a pacientům?

„Bylo to pro mě rozčarování,“ tvrdí Eva Syková, která se několik let věnuje výzkumu buněčné terapie, o celé kampani. Současně připomíná, že příspěvky půjdou americkým a kanadským vědcům. „Vymysleli marketingový trik, kterým se můžou zviditelňovat různé celebrity. Našim vědcům a pacientům to nepomůže,“ konstatuje.

Čtěte také


Amyotrofická laterální skleróza, zkráceně ALS, je nevyléčitelné onemocnění mozku. Vede k degeneraci a ztrátě motoneuronů, buněk centrální nervové soustavy, které ovládají svalové pohyby. Dochází tak ke svalové slabosti. Nemoc se časem zhoršuje a pacient nakonec zůstane paralyzován.

„Udělali jsme spoustu pokusů na zvířatech a ukázalo se, že kmenové buňky zachrání motoneurony a oddálí jejich smrt,“ vysvětluje Eva Syková důvod, proč se k léčbě ALS používá právě buněčná terapie.

Jiný způsob léčby totiž neexistuje. „Lidské tělo vytvoří v dětství všechny buňky těla z kmenových buněk. Ty máme i v dospělosti. Nejsou nebezpečné. Ale jestli vždy pomůžou pacientům, to je druhá věc,“ přibližuje.

Kmenové buňky označuje za malé továrny, které zachraňují ostatní nemocné buňky před smrtí. Zachráněné buňky však nepřežívají věčně, což je hlavní problém. „Proto musíme kmenové buňky dodávat opakovaně,“ nastiňuje.

Eva Syková, která se zabývá léčbou kmenovými buňkami

V Česku na problematiku léčby kmenovými buňkami upozornili ZTePilí muži, dva studenti, kteří se vydali Moravou. Během cesty dlouhé 269 kilometrů rozdávají letáky s informacemi o výzkumu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio