Policie na letištích zatýkala podvodníky s kreditkami. Nakupovali přes ně letenky

Při dvoudenním zátahu na podvodníky, kteří používali kradené kreditní karty k nákupům letenek, policie po celém světě zatkla 118 lidí. Oznámil to dnes evropský policejní úřad Europol, který se podílel na řízení celé akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadávání PIN (ilustrační foto)

Zadávání PIN (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Úřady vyšetřovaly podvodné nákupy letenek ve 45 zemích a zjistily nejméně 281 podezřelých transakcí. Dvoudenní zátah se odehrál na 80 letištích a zahrnoval spolupráci s 60 leteckými společnostmi.

Nákupy letenek kradenými kartami stojí letecké společnosti ročně kolem jedné miliardy dolarů, v přepočtu asi 22 miliard korun.

„Je jasné, že aerolinie stojí v tomto boji proti organizovanému zločinu,“ uvedla evropská skupina zabývající se bojem proti podvodům v letecké dopravě.

V některých případech Europol zjistil propojení podvodů s letenkami s další závažnou kriminalitou, včetně pašování drog a obchodu s lidmi.

Do vyšetřování byli zapojeni přepravci i vydavatelé kreditních karet. Aerolinie tak mohly rychle informovat finanční společnosti o podezřelých transakcích. Podezřelé pak zatýkala policie na významných letištích světa.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme