Policie na Ústecku loni objasnila téměř tři čtvrtiny trestných činů

6. únor 2018

Na žebříčku objasněnosti patří za loňský rok ústeckým policistům 9 místo ze všech 80 územních obvodů v Česku. Loni řešili přes 3 000 trestných činů, z nichž se jim podařilo objasnit téměř 70 procent. Informoval o tom velitel ústecké policie Vladimír Danyluk.

Jedním ze zajímavých případů loňského roku byl i zásah proti muži s plynovou pistolí. Podle vedoucího ústecké policie Vladimíra Danyluka muž se zbraní zhruba před dvěma měsíci ohrožoval obyvatele ústecké Severní terasy. Zasahovala proti němu tzv. prvosledová hlídka.


„On běží po ulici a střílí. A ty lidi prostě vidíte, protože když tam přijíždí ta prvosledka, tak v té kameře vidíte, jak běží dolů a ti lidé skáčou na boky, protože se bojí, co je to za blázna. A tam je pak ukázka, co ta prvosledka dělá – razantně, tvrdě, nekompromisně.. A ten člověk má do poslední chvíle tu pistoli v ruce,“ popsal Danyluk.

Prvosledové hlídky jsou nejlépe vybaveny a jejich úkolem je zasáhnout proti ozbrojenému, nebo nebezpečnému útočníkovi. Na Ústecku jsou takové hlídky dvě a loni zasahovaly u téměř 90 případů. Dojezd na místo zásahu nesmí překročit 10 minut.

Čtěte také

Na Ústecku se ale loni řešila také drogová problematika. „Za loňský rok, pro někoho to sice nebude ohromné číslo, jsme zajistili 3 600 rostlin marihuany,“ upřesnil velitel Vladimír Danyluk.

Jedním z několika případů kde policisté zasahovali, bylo například sklepení pod restaurací v ústecké Stříbrnické ulici. Vedle vybavení pěstírny zajistili kriminalisté na místě i téměř 1 700 rostlin marihuany.

„Tato pěstírna se nacházela v podzemních prostorách zdejší restaurace. Kriminalisté byli velice překvapeni tím, že byl vytvořen průlez v podlaze u barového pultu o průměru zhruba 550 centimetrů,“ doplnila Veronika Hyšplerová z ústecké krajské policie.

Na Ústecku řešil loni drogový policejní tým toxi 73 případů spojených s drogami. Během těchto případů zadrželi policisté 77 pachatelů.

autor: bach
Spustit audio