Policie obvinila tři cizince z padělání dokladů určených nelegálním migrantům

Policie obvinila tři cizince z padělání osobních dokladů. Podle kriminalistů měli posílat ztracené nebo odcizené doklady z Česka k padělání do Atén. Odtud pak měly být předávány nelegálním migrantům. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista ukazuje jeden z padělaných občanských průkazů

Policista ukazuje jeden z padělaných občanských průkazů | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Zadržení cizinci, Súdánec, Ukrajinec a Konžan, měli podle policie obstarávat v Česku nejen odcizené a ztracené doklady totožnosti, ale také měli vykupovat platné doklady přímo od právoplatných majitelů. Skupina se měla také zabývat i distribucí padělaných vízových schengenských štítků, které měla zajišťovat přímo od padělatelů v Řecku.

„Padělané vízové štítky, které do ČR putovaly zasilatelskými společnostmi, byly v České republice následně pozměněny na data cílových uživatelů, kterým měly být následně distribuovány jak v ČR, tak i v dalších evropských zemích,“ přiblížil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Cena padělaných vízových štítků se v závislosti na kvalitě, druhu a zemi vydání pohybovala pro koncového zákazníka ve výši až několika tisíc eur. Tyto padělané doklady a vízové štítky měly posloužit zákazníkům ze třetích zemí k nelegálnímu vstupu a pobytu na území EU.

Tři cizince ve věku od 30 do 39 let zadrželi detektivové ÚOOZ 10. května na území hlavního města Prahy. „Vyšetřovatel následně všechny tři obvinil z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody,“ uvedl Hanták.

Vysvětlil, že čeští detektivové čekali z taktických důvodů se zveřejněním celé akce až do doby, kdy i řecká strana zadrží podezřelé. To se stalo 25. května, kdy řecká policie zatkla celkem 16 lidí podezřelých z padělání dokladů pro nelegální migranty.

Hanták dnes také informoval, že tento případ není jediným, kterým se v souvislosti s paděláním dokladů a jejich distribuci nelegálním migrantům detektivové ÚOOZ zabývají. Informace o dalším podobném rozsáhlém případu chtějí podle něj detektivové zveřejnit ještě v průběhu tohoto týdne.

Počet uprchlíků v Evropě v letošním roce a počet pohřešovaných od roku 2010 | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme