Policie obvinila vandaly z poničení pomníku obětem komunismu. Hrozí jim dva roky vězení

Kriminalisté obvinili výtržníky, kteří údajně poškodili Pomník obětem komunismu na úpatí pražského Petřína. Oznámil to policejní mluvčí Tomáš Hulan. Devatenáctiletému a dvacetiletému mladíkovi hrozí až dva roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozený pomník obětem komunismu na pražském Újezdě

Poškozený pomník obětem komunismu na pražském Újezdě | Foto: Filip Jandourek

Oba obvinění podle policistů svého jednání litují. Chtějí prý také uhradit veškerou vzniklou škodu, která podle odhadů činí několik desítek tisíc korun.

„Zároveň také uvedli, že se z jejich strany v žádném případě nejednalo o jakkoliv cílený útok. Prostě je při cestě z restaurace napadl tento druh ‚zábavy‘,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Vandalové poničili v noci na 6. června jednu ze sedmi postav, které dohromady tvoří Pomník obětem komunismu. Ze sochy na druhém stupni masivního schodiště zbylo pouze chodidlo.

Umělecké dílo se stalo v minulosti už několikrát terčem útoku. V srpnu 2003 někdo památník omotal červenou lepicí páskou s hanlivými nápisy, o několik týdnů později ji někdo dvakrát odpálil pomocí výbušniny. V květnu 2009 jednu sochu vandal zapálil, před čtyřmi lety zase popsal bílým nápisem.

Pomník od sochaře Olbrama Zoubka a architektů Zdeňka Hölzla a Jana Kerela tvoří zužující se schodiště. Stojí na něm sedm postav muklů, tedy mužů určených k likvidaci. Dílo se na úpatí Petřína nachází od května roku 2002.

Poškozený pomník obětem komunismu na pražském Újezdě | Foto: Filip Jandourek

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme