Policie po víkendovém zátahu obvinila 23 lidí. Případ zřejmě souvisí s lobbistou Dědicem

Policisté po víkendovém zátahu Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili celkem 23 lidí. Případ podle České televize souvisí s druhou částí korupční kauzy ostravského lobbisty Martina Dědice. První část této aféry začne v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Obžalobě kromě něj čelí ještě dalších sedm lidí a čtyři firmy. Dědic obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Výše škody přesahuje částku 360 milionů korun, většina těchto osob je obviněna pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné platby. A dále pak účasti na organizované zločinecké skupině,“ upřesnil státní zástupce Vít Koupil.

Další souvislosti s kauzou ostravského lobbisty Martina Dědice ale potvrdit odmítl s ohledem na stav vyšetřování. Obvinění 23 lidí ale podle České televize s touto kauzou souvisí. Druhá část kauzy kolem Dědice, kterému se přezdívá „ostravský Janoušek“, a reklamní firmy Propag-Storm se týká údajných daňových úniků.

Agentura Propag-Storm začala fungovat v roce 2007. Hned následující rok vykázala příjmy přes 450 milionů korun. V letech 2008 až 2011 pak přišla na účet agentury částka přesahující 1,5 miliardy.

Začíná dlouho očekávaný soud s lobbistou Dědicem. Přečtěte si obžalobu na ‚ostravského Janouška‘

Číst článek

Část peněz přitom pocházela z Dědicovy firmy Business Advisor, kterou podle policie založil pro legalizaci úplatků za ovlivňování veřejných zakázek.

Podle obratu byla Propag-Storm významnou reklamní agenturou, server iDnes.cz ale v minulosti zjistil, že v oboru ji nikdo nezná. „To se mi nezdá možné. Podnikám v oboru 20 let. Kdyby tu fungovala tak úspěšná firma, věděl bych to," řekl před pár lety majitel ostravské agentury Silver B. C. Jindřich Vaněk.

Stíhání v kauze Dědic za daňové úniky bylo nezákonné, rozhodlo NSZ

Číst článek

„Existuje podezření, že prostřednictvím nákupu předražené reklamy firma Business Advisor legalizovala výnos z trestné činnosti," potvrdil loni České televizi žalobce Vít Koupil.

Jediná členka představenstva společnosti Propag-Storm Lenka Oborná ale už dříve podezření z praní špinavých peněz několikrát odmítla. „Jsem podezřením konsternovaná. Poškozuje mě to v podnikání i osobním životě," uvedla Oborná.

Český rozhlas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme