Policisté kontrolují na přehradách rychlost, doklady i střízlivost vůdců plavidel

1. srpen 2017

I na Orlické přehradě můžete potkat policisty. Kontrolují tu řidiče malých motorových plavidel. Kontrol je letos víc, souvisí to s loňskou nehodou, kdy po srážce lodě se skútrem zemřela mladá dívka.

Když policisté spatří motorovou loď, připlují k ní a zkontrolují průkaz vůdce malého pravidla a provedou dechovou zkoušku, která prokáže, zda řidič nepožil alkohol. Když je vše v pořádku, popřejí posádce šťastnou plavbu.

Bez problémů kontrolou prošel například Zdeněk Dolejší, který se po Orlické přehradě projížděl s manželkou. Ta policejní kontroly na vodě vítá. „Určitě je to dobře. Slyšeli jsme o té nehodě, je to hrozná tragédie a právě u z toho důvodu je třeba, aby policie kontrolovala třeba i alkohol. Na vodě je nebezpečný stejně jako jinde,“ komentovala.

K nejčastějším prohřeškům patří podle vedoucího obvodního oddělení ve Zvíkovském Podhradí Vlastimila Dvořáka nedodržování značení, především předepsané rychlosti a směru jízdy. „Dále je to nedostatečné vybavení plavidel a propadlé technické osvědčení plavidla,“ dodává.

Při kontrole v minulém týdnu potkali policisté během dvou hodin asi pět plavidel. Větší provoz očekávají v srpnu a září, kdy se má zlepšit počasí a po vodní hladině se budou prohánět denně desítky plavidel.

Spustit audio