Polná na Šumavě má prvního starostu. Obec, která vznikla v lednu, se učí samostatnosti

10. únor 2016

Sedm zastupitelů obce Polná na Šumavě zvolilo historicky prvního starostu. Stal se jím Jaroslav Pavlíček. Ani on, ani jeho místostarosta nebudou uvolnění. Kromě řízení obce budou ještě chodit do práce.

Nový starosta Jaroslav Pavlíček se musí v první řadě postarat o chod obce. V začátcích ještě pomůže armáda. „Armáda se zavázala, že do 30. září bude v podstatě suplovat funkci v těch důležitých věcech jako svoz odpadů, zabezpečení veřejného osvětlení, úklid komunikací nebo sekání veřejných prostor,“ přiblížil.

Armáda a vojenské lesy také postupně předají svůj majetek obci, například byty. „Co bude dál, rozhodnou občané. V anketě se budou moci vyjádřit, zda chtějí setrvat v nájmu nebo zastupitelstvo připraví privatizaci,“ doplnil Jaroslav Pavlíček.

Jeden z nových zastupitelů Milan Kotlár je rád, že jeho rodný Květušín, který spadá pod Polnou, už není součástí vojenského prostoru. „Jednou to muselo skončit. Myslím, že vojenský prostor už by nemohl zůstat v takovém rozsahu,“ komentoval.

První zasedání zastupitelstva v Polné sledoval i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Slíbil jsem jim, že mají k dispozici aparát krajského úřadu. Mohou například konzultovat jakékoli nejasnosti, předtím než začnou podepisovat smlouvy,“ uvedl.

A pomoc nabízí i Český Krumlov. „Polná na Šumavě spadá pod Český Krumlov coby obec s rozšířenou působností. Tím pádem na jejich území vykonáváme některé úkony z přenesené působnosti, třeba památkovou péči, životní prostředí, stavební úřad. Jsme také k dispozici, pokud by potřebovali s něčím poradit, mohou se na nás kdykoli obrátit,“ dodal tajemník městského úřadu Radim Rouče.

Až doposud měl obec na starosti správce jmenovaný ministerstvem vnitra. Teď už se o chod bude starat sedm zastupitelů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio