Polské politické strany válčí na sociálních sítích. I za pomoci falešných profilů

Politický boj v Polsku se přesouvá na sociální sítě. Opoziční aktivista Mateusz Kijowski údajně na Facebooku hrozil zastřelením Jaroslawu Kaczyńskému, předsedovi vládní strany Právo a spravedlnost. Opozice tvrdí, že byla výhružka falešná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski

Šéf vítězné polské strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski | Zdroj: Reuters

„Ten profil založil pravděpodobně někdo z vás nebo vašich stoupenců,“ prohlásil při bouřlivé debatě v Sejmu Ryszard Petru, předseda strany Moderní.pl.

Opoziční aktivisté tvrdí, že jsou jejich facebookové a jiné profily častou obětí provládních hackerů. Vládní politici naopak obviňují opozici ze špinavé a nenávistné kampaně.

Opozice se aféry snaží využít i proto, aby ukázala, že hodně vládních poslanců je natolik konzervativních, že internetu moc, nebo skoro vůbec nerozumí.

Nejméně jeden poslanec Práva a spravedlnosti nicméně podal trestní oznámení kvůli té hrozbě zastřelením Jaroslawa Kaczyńského, opoziční aktivista Kijowski zase požádal o policejní ochranu, protože kvůli organizaci protivládních demonstrací a jejich propagaci na internetu čelí sám mnoha výhrůžkám a verbálním útokům.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme