Polsko: První vysílače DVB-T multiplexu 8 v provozu

3. srpen 2016

Součástí multiplexu budou v následujících měsících stanice WP1, Nowa TV, Zoom TV i Metro TV a vybrané programy veřejnoprávní Telewizje Polska.

Telekomunikační operátor EmiTel uvedl v Polsku do ostrého provozu první vysílače multiplexu 8, který bude fungovat výhradně ve III. pásmu. EmiTel o tom informoval na svých webových stránkách. Výstavba vysílačů bude probíhat ve třech fázích – aktuální (k 1. srpnu), následující (do konce letošního roku) a III. etapa (do poloviny roku 2017). V současné době je v provozu sedm vysílačů po celém Polsku. Pro zájemce v Česku je nejnadějnější příjem u lokalit Wroclaw – Sleza (6. kanál) a Katowice – Kosztowy (6. kanál).

Součástí multiplexu budou v následujících měsících stanice WP1, Nowa TV, Zoom TV i Metro TV a vybrané programy veřejnoprávní Telewizje Polska (TVP). O skladbě kanálů ale ještě v tomto případě není jasno. V současné době je v multiplexu šířeno sedm zkušebních pozic (barevná obrazovka s pruhy) a jedna černá obrazovka. Multiplex byl tedy spuštěn formálně, z pohledu programového je síť pro diváka prozatím neatraktivní. Jak upozorňuje web Radiopolska.pl, vzhledem k tomu, že multiplex funguje ve III. pásmu, divák bude s největší pravděpodobností potřebovat pro příjem novou televizní anténu.

autor: lukpo
Spustit audio