Polský DAB+ multiplex u slovenských hranic zařadil dvě nové stanice

21. březen 2018

Všechny programy jsou šířeny s vysokým datovým tokem 128 kbps. Vysílač digitální sítě se nachází jen několik kilometrů od okresu Stará Ľubovňa.

V polském digitálním rozhlasovém multiplexu s identifikací „RDN MUX“, který je šířen z vysílače Szczawnica - Góra Prehyba, se objevily dvě nové stanice, jmenovitě Radio Profeto a Radio Fiat. Doposud byly součástí této sítě programy RDN Malopoloska, RDN Nowy Sącz, eM Kielce, DOXA, VIA a OFF Radio Kraków. Na rozšíření programové nabídky upozornil oborový portál RadioPolska.pl. Všechny stanice jsou šířeny s datovým tokem 128 kbps, kódování LC-AAC.

Rozhlasová síť je šířena nedaleko hranic se Slovenskem, konkrétně od okresu Stará Ľubovňa. Dá se tedy předpokládat, že multiplex bude částečně přesahovat i na toto území. Pokrytí ale nebude příliš velké. Výkon vysílače, který funguje ve III. pásmu na kanálu 10B, je 1 kW ve vertikální polarizaci. Radio Profeto funguje na internetu od roku 2014, v srpnu 2017 se dočkalo udělení kmitočtu 92,1 MHz v pásmu VKV. Historie Radia Fiat sahá až do roku 1991, jeho program má zejména náboženský charakter a byl úzce spjatý s osobou někdejšího papeže Jana Pavla II.

autor: lukpo
Spustit audio