Polský DVB-T multiplex 8 je dokončen, signálem pokryl průměrně 95 % populace

13. červenec 2017

Výstavba tohoto multiplexu trvala celkem jednadvacet měsíců, tedy o tři až patnáct měsíců dříve (dle lokality), než k čemu se operátor zavázal.

Polský telekomunikační operátor EmiTel dokončil se závěrem června výstavbu své nejnovější terestrické sítě, DVB-T multiplexu 8, který funguje stejně jako digitální rozhlas DAB+ ve III. pásmu. V současné době je pokryto v průměru 95 % populace. Z některých příhraničních vysílačů je pokryto částečně i území České republiky. Vysílání ve III. pásmu umožňuje lepší šíření signálu. Využití tohoto kmitočtového rozsahu je relativně překvapivé.

Multiplex 8 operátora EmiTel v současné době využívá více než 70 vysílacích stanovišť. Signálem, který ještě umožňuje bezproblémové sledování programů, je pokryto 97.4 % populace, nejlepší pokrytí je v současné době garantováno pro 91.6 % obyvatel. Výstavba tohoto multiplexu proběhla během jednadvaceti měsíců, tedy o tři až patnáct měsíců rychleji (dle lokality), než k čemu se operátor zavázal. V současné době jsou v multiplexu šířeny programy Metro, Nowa TV, WP (Wirtualne Polska) a Zoom TV. Další informace o této sítí jsou k dispozici zde.

autor: lukpo
Spustit audio