Pomerančová kachna
Další z receptů rozhlasového gurmána Josefa Veselého. A co nám k němu řekl? „Kombinace masa a ovoce vzbuzuje u leckterého našince rozpaky, ne-li přímo odpor. Nicméně je to neskutečná dobrota, na kterou jsem naučil svou rodinu drahnou dobu předtím, než jsme se otevřeli světu. Pravda, musel jsem vzít zavděk pomeranči kubánskými, na něž bylo záhodno vzít si škrabku na brambory, jinak jejich kůra nešla oddělit od zbytku. Leč na kvalitu připravovaného jídla to nemělo vliv.“
Budete potřebovat:
naporcovaná kachna
pomeranč
jablko
olej
provensálské koření
sůl, pepř
bobkový list
petrželka
sklenka dobrého bílého vína
Postup:
1. Maso osolíme, okořeníme a důkladně potřeme olejem.
2. Kousky dáme do vymaštěného pekáče a přidáme oloupaný nakrájený pomeranč a osminky jablka.
3. Přidáme bobkový list, petrželku a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
4. V závěru pečení přilijeme bílé víno.
5. Maso pak často podléváme a pečeme do načervenalé barvy.
6. Podáváme nejlépe s rýží, nebo pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.