Poničený dům v ústeckých Předlicích by měl jít do konce roku k zemi

22. září 2017

Město Ústí nad Labem hledá firmu, která zbourá poničený dům v Předlicích. Jde o budovu v Marxově ulici, kde v březnu hořelo a část domu se zřítila. Na základě posudku statika pak stavební úřad nařídil budovu strhnout. Při demolici se ale budou muset vystěhovat lidé ze sousedního domu.

Přesné datum srovnání poničeného domu se zemí zatím stanoveno není. Zájemci o tuto zakázku se můžou hlásit do 2. října s tím, že v nabídce navrhnou i konkrétní datum demolice. Práce ale musí být hotové do dvou měsíců od předání místa – dá se tedy usuzovat, že by to mělo být nejpozději během prosince.

Město Ústí nad Labem počítá s tím, že cena stržení domu nepřesáhne 1,5 milionu korun bez DPH. Musí být ale provedena opatrně, odshora dolů, protože jsou tam azbestové tašky, jak píše v posudku statik Jaroslav Talacko.

Lidé ze sousedního domu se budou muset kvůli demolici vystěhovat. Pomůže jim město ve spolupráci s centrálním obvodem, jak ujistila primátorka Věra Nechybová z klubu Ústeckého fóra občanů.

„Budeme se snažit zajistit jim bydlení v prostorách, které budou pro ně vhodné. Školka, která je poblíže, není v rozhodnutí o evakuaci uvedena, ale asi tam v tomto období bude znemožněn přístup,“ konstatovala Nechybová.

Budovu musí zbourat Ústí nad Labem, protože původní majitel na demolici neměl peníze a na jaře dům prodal Richardu Šubovičovi ze Slovenska za 10 tisíc. Ani ten ale stanovený termín (30. června 2017) pro demolici domu nesplnil – město proto podalo trestní oznámení a náklady na demolici bude město vymáhat po něm.

Policie Šuboviče stíhá kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí, přitom on sám je už na Slovensku ve vazbě kvůli podvodu.

autor: hau
Spustit audio