Popravili ji v Mauthausenu, zatímco se diváci bavili jejím posledním filmem. Osudové ženy: Anna Letenská

21. říjen 2023

Herečku nacisti popravili v koncentračním táboře, když jí bylo 38 let. Jen proto, že manžel Vladislav Čaloun byl součástí odboje. Poslechněte si dokudrama s Kristýnou Frejovou, Danielem Bambasem nebo Antonií Talackovou. Hostem pořadu je publicista Stanislav Motl.

 
Host: Stanislav Motl
Účinkují: Kristýna Frejová, Daniel Bambas, Antonie Talacková, Pavel Batěk a Libuše Švormová
Připravila: Ivana Denčevová
Napsal: Hynek Pekárek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 1. 9. 2017

„Nepatřila mezi nejzářivější hvězdy. Ale každá role, kterou na divadle nebo ve filmu vytvořila, byla nezaměnitelná. Pomáhal jí k tomu selský zjev. Všechny její role byly charakteristické věrohodností a pravděpodobností. Natočila kolem 26 filmů,“ říká publicista a autor pořadu Stopy, fakta, tajemství Stanislav Motl.

Její „protektorátní“ příběh trval jen pár týdnů. Když se nad ním dnes zamyslíte, je až absurdní. Druhý manžel Letenské Vladislav Čaloun patřil mezi prvorepublikové členy Sokolu, stejně jako karlínský lékař Břetislav Lyčka, který po atentátu na Heydricha ošetřoval zraněného parašutistu Jana Kubiše.

Proč ji nechali na svobodě?

Stanislav Motl

Právě manželka lékaře Lyčky u Čalouna a Letenské přespávala. Zátah gestapa byl pak rychlý. Kromě herečky tehdy zatkli všechny. Byla to divná hra. Dodnes si můžeme jen domýšlet, proč zůstala Anna na chvíli na svobodě.

Je možné, že za to mohlo natáčení komedie Přijdu hned. Je možné, že bylo „neekonomické“ film nedokončit. Kdo ví. „Znám takové případy, kdy gestapo občas propouštělo manželky, aby je mohlo sledovat a tím zjistit informace,“ myslí si Motl.

Annu popravili za pár týdnů

Natáčení komedie skončilo 2. září 1942. Hned druhý den byla Anna Letenská zatčena, odvezena na Pankrác a pak do věznice gestapa v Malé pevnosti Terezín. Konečnou stanicí byl koncentrační tábor Mauthausen.

Popravena byla 24. října 1942. Komedie Přijdu hned, ve které hrála domovnici, byla do kin uvedena v prosinci. Snímek byl úspěšný a diváci se velmi bavili. Jistou ironií je, že manžel Annu přežil o několik měsíců. Popravili ho až v lednu 1943.

autor: ide
Spustit audio

Související