Pórková žemlovka

Taky tomu můžete říkat pórkový nákyp, ale ať tak nebo tak, umožní to zpracovat i zbylé pečivo.

Suroviny:
1 až 2 pórky (podle velikosti)
asi 4 den staré rohlíky nebo chlebíčková veka
2 vajíčka
mléko
50-70 g strouhaného sýra
máslo
muškátový květ
sůl

Postup:

1. Očištěný pórek nakrájíme na silnější kolečka a na kousku másla osmahneme, mírně podlijeme, osolíme a podusíme.

2. Do mléka zašleháme vajíčka, muškátový květ, trochu soli a asi polovinu strouhaného sýra.

3. Do mléka máčíme plátky veky nebo rohlíků, klademe je na dno máslem vymazané zapékací misky, na tyto plátky dáme podušený pórek, zakryjeme opět vrstvou namočených plátků veky nebo rohlíků a povrch skropíme zbytkem mléka.

4. Posypeme druhou polovinou strouhaného sýra a v dobře předehřáté troubě upečeme.

5. Podáváme se zeleninovým salátem podle chuti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.